Les ciberestafes és el segon delicte més habitual, després dels furts físics, segons dades dels Mossos d’Esquadra. És un tipus de delicte que està creixent, i a més, cada cop se sumen nous mètodes. És el cas dels codis QR que es posen, per exemple, als bars o restaurants.
En aquests codis QR dels restaurants, els utilitzen perquè els clients puguin accedir al menú, però els estafadors els substitueixen per un altre amb un adhesiu on hi ha un codi QR diferent per dirigir-te a una web maliciosa o descarregar-te un programa que et roba les dades personals del mòbil.
Segons la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet, aquest nou mètode se suma a altres ciberestafes com el dels missatges per SMS, correus electrònics o whatsapp que anuncien grans ofertes o que simulen missatges del banc, correus o regals de grans empreses comercials.
“No guanyem cap concurs o premi a canvi de res, sinò molt probablement siguin temes fraudulents per robar les dades” explica la portaveu de la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet, Eva María Bueno, que aconsella certa precaució: “més val dedicar una mica més de temps per esbrinar si on estem entrant és un lloc oficial i segur que no perdre els diners”.
Aquest tipus de delictes van a l’alça. S’han incrementat un 32 per cent a L’Hospitalet respecte al primer trimestre de l’any passat. Per això, la Guàrdia Urbana recomana màxima protecció als nostres dispositius: consells tan fàcils com tenir el mòbil bloquejat, actualitzar els sistemes operatius i aplicacions o mai facilitar les nostres dades a webs que generen algun dubte.
Els ciberdelinqüents busquen qualsevol escletxa per robar-nos les dades, com és el cas d’un nou frau anomenat “bluesnarfing”, a través d’una connexió força habitual com és el bluetooth. “Si el tenim connectat a l’espai públic, a una distància de 10 o 15 metres, un ciberdelinqüent podria entrar al nostre telèfon si el tenim obert. Per això recomanem que el tanquem si no s’utilitza” explica la portaveu Eva Maria Bueno.
Per conscienciar a la població, la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet està organitzant xerrades, especialment entre la gent gran, que diuen, és un col·lectiu força vulnerable en l’aspecte digital. A partir del setembre, la Guàrdia Urbana vol continuar les xerrades sobre els ciberdelictes entre els diferents casals de gent gran de la ciutat.