En aquesta edició del Mobile World Congress, la intel·ligència artificial ha estat una de les grans protagonistes, destacant especialment en el món dels assistents virtuals. Els avanços en aquest camp estan transformant diverses àrees de la nostra vida quotidiana, amb l’objectiu de facilitar-nos les tasques diàries de manera més intel·ligent i eficient.
La IA passa del text o la veu a l’acció
Com ha explicat César Córcoles, professor dels Estudis d’Informàtica de la UOC, a l’entrevista a l’Informatiu: “Fins ara, hem estat acostumats a parlar amb xatbots mitjançant text o veu. Però ara tenim agents que no només poden explicar-nos com fer una tasca, sinó que poden realitzar-la directament. L’agent pot accedir a diferents aplicacions del mòbil per executar-la.”
Una altra gran innovació que s’ha destacat a l’esdeveniment és la incorporació de processadors que permeten realitzar accions d’intel·ligència artificial dins dels dispositius mòbils sense necessitat de passar-les pel núvol. Segons Córcoles, “Aquesta novetat millora la nostra privacitat, però, tot i així, els fabricants no ho comuniquen prou bé i encara no és clar quan les accions queden emmagatzemades al dispositiu o són enviades a servidors externs.”
Els robots han de ser funcionals
Un altre àmbit que continua avançant a gran velocitat és el de la robòtica. En aquest MWC, els robots humanoides han captat tota l’atenció, gràcies a la capacitat de la intel·ligència artificial de dotar-los de “cervell”. Però com apunta Córcoles, “Tot i veure molts robots humanoides, sembla que la seva presència està més orientada a cridar l’atenció dels mitjans i a portar els comunicadors als stands dels fabricants.” I és que el professor ha explicat que, encara que pot cridar més l’atenció un robot amb forma humana, preferim un que sigui funcional, com les aspiradores intel·ligents.
El control de les pantalles a l’automòbil
El Mobile també ha esdevingut un aparador dels darrers avenços en el món de la mobilitat. Córcoles ha assenyalat que, fins ara, molts fabricants de vehicles han cedit el control de les pantalles dels cotxes autònoms a Apple i Google, però “ara es comencen a adonar que, si cedeixen aquest control, tot el negoci que s’hi genera va a parar a les mans dels fabricants de software, no als del cotxe.” Aquest debat sobre el control de les pantalles podria marcar el futur de la mobilitat, un tema que, sens dubte, continuarà sobre la taula en les pròximes edicions del MWC.