L’estiu no seria el mateix sense els sabors tan característics d’aquesta època de l’any, i un dels que més ha acompanyat al veïnatge de L’Hospitalet és el de l’orxata Montserrat, un establiment que des de fa 100 anys elabora el seu producte de manera tradicional.

‘Orxatas Montserrat’ se situa al carrer Farnés, al barri de Collblanc, i durant els matins d’estiu, els professionals de l’establiment arriben a fer entre 500 i 600 litres d’orxata. Per a ells, és important que la gent que passi per la botiga s’emporti l’orxata feta el mateix dia, ja que a més, només fan servir productes naturals: xufes amb denominació d’origen de València (L’Alboraia), sucre blanc i aigua de baixa mineralització.

El fet que els productes siguin de qualitat, així com que totes les persones que acudeixen a la botiga puguin veure la maquinària implicada en l’elaboració del producte, ha fet d’aquesta orxateria un dels emblemes de l’estiu hospitalenc.

Com es fa l’orxata?

Rafael Crespo, treballador de l’orxateria ha explicat que el procés d’elaboració és el següent: “Tota la xufa passa per una màquina per rentar-la i desinfectar-la, ja que ve directament del camp, passa a un molí que la tritura, a continuació es barreja amb aigua, s’afegeix el sucre i després passa al dipòsit refredador.

En tractar-se d’un producte sense conservants ni colorants addicionals, ha de mantenir-se en constant fred, sent la temperatura ideal per a degustar entre 0 i 2 graus.