La reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acordat finalment l’entrada en fase d’emergència per sequera a les poblacions del sistema Ter-Llobregat, entre elles L’Hospitalet, un cop que les reserves dels embassaments s’han situat ja per sota del 16%.

La fase d’emergència contempla tres estadis, de menys a més restriccions. Ara s’entra en el primer dels tres. Això, vol dir que es limita el consum d’aigua per persona i dia a 200 litres. En el segon estadi el consum màxim és de 180 litres i en el tercer, de 160 litres, a més d’altres restriccions que també s’enduririen progressivament. Sortosament, L’Hospitalet registra un consum de 142 litres/habitant/dia, una dada que aglutina totes les activitats econòmiques del municipi (l’ús domèstic, l’industrial i el dels comerços i serveis municipals).

Noves restriccions

A banda de la limitació pel que fa al consum diari, aquest primer estadi d’emergència implica amb caràcter general reduir en un 80% els usos agrícoles, a la meitat els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius. També es redueix el consum d’aigua a les instal·lacions esportives, tot i que les dutxes es mantenen obertes i es podran reomplir piscines i regar el camps de futbol. En canvi, queda prohibit reomplir les piscines privades com ara d’hotels, càmpings o balnearis.

La concreció d’aquestes mesures pel que afecta a L’Hospitalet, l’Ajuntament les ha d’incloure en el pla local contra la sequera. És previst que aquest dijous tarda el Comitè Tècnic que s’hi encarrega es reuneixi i defineixi les directrius que s’aplicaran a la ciutat en aquesta fase i que afectaran per exemple els equipaments esportius. El decret de la Generalitat preveu que les administracions locals puguin establir limitacions i/o prohibicions addicionals.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, el president Aragonès ha felicitat a la població catalana perquè “davant de la pitjor sequera des que hi ha registres, ha fet bona feina estalviant aigua en tots els àmbits”. Ha afirmat que els esforços que es venen fent des del 2021, han permès que “ara només el 50% de l’aigua que es fa servir a Catalunya surti dels embassaments, quan fa pocs anys era el 85% i que no s‘hagi entrat en aquesta situació d’emergència fins al febrer del 2024”.

Aragonès ha assegurat també que “necessitarem l’ajuda dels ajuntaments. Des del Govern acompanyem als consistoris per modernitzar les xarxes d’abastament d’aigua.

De la seva banda, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha assenyalat que mai abans els embassaments de Catalunya havien arribat a límits tant baixos. ” És la primera vegada que el sistema Ter-Llobregat es troba per sota del 16%”. 

Més informació sobre la sequera aquí