Els treball de recerca, conegut popularment com a TR entre els alumnes de batxillerat, centra bona part dels esforços dels estudiants hospitalencs. Encara que el TR es presenta a segon curs, molts alumnes pensen en el tema sobre el qual volen investigar des de cursos anteriors. Va ser el cas del Farhan i la Joana, que quan van conèixer el programa de cotutorització entre el seu institut, l’Institut Bellvitge, i l’IDIBELL (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge) van decidir emprendre la seva recerca en el camp de la biomedicina.

Després d’estudiar dur i rebre la proposta del tema, els estudiants han pogut rebre classes pràctiques al laboratori IDIBELL situat al Campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona per poder formalitzar el que serà el seu treball de recerca.

El tema de la seva recerca serà el de les teràpies anticàncer a través de l’anàlisi de cèl·lules canceroses davant cèl·lules sanes, i estan rebent l’ajuda del doctor Andrés Méndez, profesor de la UB i investigador IDIBELL.

“Hem utilitzat diferents tècniques per poder aprendre a cultivar cèl·lules, també a observar amb el microscopi i fins ara molt bé”, relatava la Joana sobre algunes de les activitats que estan desenvolupant.

I és que per als professionals és molt important que els estudiants canviïn l’aula pel laboratori: “És molt important que els estudiants d’institut posin mans i vegin realment quin podria ser el seu futur i com podrien contribuir a la biomedicina per fer després un impacte real a la clínica“.

Ara, el Farhan i la Joana hauran de presentar el seu treball de recerca, però no descarten estudiar biomedicina i desenvolupar la seva carrera en aquest àmbit.

El tàndem entre l’Institut de Bellvitge i l’IDIBELL ofereix des de 2017 aquest programa perquè els alumnes desenvolupin els seus treballs de recerca així com altres activitats d’educació científica.