El passat 27 d’abril, la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de L’Hospitalet va escollir Maite de la Concha com a nova presidenta de l’entitat. Substitueix a Manuel Piñar, que va estar al capdavant de la Federació durant 24 anys. Però diverses associacions de veïns han criticat manca de transparència en el procés.

Les associacions de veïns La Florida, Som Santa Eulàlia, Collblanc – Torrassa i l’associació Independent de Bellvitge han denunciat a través d’un comunicat que la junta directiva de l’entitat no els va informar amb antel·lació ni de la renúncia de Piñar ni de la candidatura de De la Concha. Argumenten també que el perfil de la nova presidenta no representa la diversitat cultural del moviment veïnal de la ciutat.

Manuel Piñar i Maite de la Concha la XXXI Assemblea General de la FAVL’H

La presidència de la federació se sotmet a votació cada quatre anys. La darrera va ser en fa dos. Piñar va ser reelegit però diverses associacions van presentar una candidatura alternativa. Ara, les associacions de veïns La Florida, Som Santa Eulàlia, Collblanc – Torrassa i l’associació Independent de Bellvitge al·leguen que no han tingut marge per fer-ho. “No ens vam assabentar ni que l’anterior president dimitia ni quina era la proposta de candidat fins la setmana anterior, quan ens van enviar la convocatòria”, explica Khristian Giménez, membre de la junta de l’Associació de Veïnes i Veïns Som Santa Eulàlia a Televisió de L’Hospitalet i afegeix que “si ho haguéssim sabut, hi hauria hagut debat”.

El relleu generacional, un repte pel moviment veïnal

A més de les diferències amb la federació, les associacions de barris s’ha d’enfrontar a un altre repte: les dificultats per ampliar i renovar les seves files. Segons Emilià Almodóvar, membre de la Junta de l’AViV de La Florida, integrar a aquelles persones nouvingudes a L’Hospitalet, independentment del seu país d’origen, és vital per revitalitzar les entitats: “Haurien de formar part activa en les nostres entitats, com és que encara no els hem facilitat l’entrada?”, planteja.

Les desavinences d’una part del moviment veïnal amb la Federació s’han fet més evident en els darrers anys. Representants d’aquestes entitats manifesten que les línies d’actuació de la federació no responen als nous reptes dels barris, com l’especulació i gentrificació o la defensa del moviment feminista.

Ara per ara, les quatre associacions veïnals de La Florida, Santa Eulàlia, Collblanc – Torrassa i l’associació Independent de Bellvitge han redactat un comunicat conjunt expressant la seva insatisfacció amb els resultats de la darrera assamblea i, segons Giménez “les quatre entitats hem de passar per procés intern de reflexió, de definir cap a on anem nosaltres, en relació a la federació i en relació amb la nostra funció com entitats veïnals perquè des de fa anys que no remem en la mateixa direcció”.