Una de les beques del Museu de L’Hospitalet d’enguany mirarà de recopilar tota la informació disponible sobre una edificació del segle XVI, la Torre del Cap del Riu, que dona testimoni de la sortida al mar de la ciutat, una tasca que durà a terme el professor d’Història Contemporània de la UB, Alfredo Chamorro Esteban, que va créixer a Can Serra i ara, justament, viu a la Zona Franca.

La Torre del Cap del Riu és una edificació del segle XVI que el Consell de Cent va ordenar construir en uns terrenys que ara son la Zona Franca, però que llavors eren, podríem dir, la platja de l’Hospitalet, per frenar l’acció dels pirates del Nord d’Àfrica que sovintejaven la costa catalana.

L’Alfredo Chamorro Esteban explica que “el delta del Llobregat era aprofitat per aquestes embarcacions per amagar-se i atacar després altres punts de la costa de Barcelona i la meva intenció és reconstruir-ne la història, com per exemple la soldadesca que hi havia, atès que era una torre defensiva, de guaita”.

Aquest historiador de la UB té previst consultar el Registre de Deliberacions del Consell de Cent, de l’Arxiu de Barcelona, l’Arxiu de la Corona d’Aragó i l’Arxiu de L’Hospitalet per resseguir la història administrativa d’aquesta construcció de caràcter defensiu, d’aquesta torre de guaita.

Un altre aspecte cabdal de la recerca serà la vida social, amb activitat pesquera i agrària, al voltant d’aquesta edificació, derruïda amb el pas del temps, i que ara és el far de la Zona Franca, en desús des de la dècades.

“Trobem presència habitual de pescadors de Barcelona, que feinejaven fins l’estany del Remolar, al Prat de Llobregat, però no tant de L’Hospitalet perquè els masovers que hi havia a la ciutat en aquella època treballaven més aviat d’esquenes a la platja”, ha indicat.

Pintura de La torre de Cap del Riu, a la desembocadura del Llobregat. Fons del MNAC

Quan acabi la recerca, l’Alfredo Chamorro Esteban vol fer una publicació divulgativa per donar a conèixer “sobretot a la canalla de la ciutat” que L’Hospitalet va tenir sortida al mar, a la zona de Can Tunis, fins que es va fer la permuta de terrenys amb Barcelona per construir la zona portuària de la Zona Franca.

També vol que la Torre del Cap del Riu, de L’Hospitalet, s’inclogui en un estudi d’àmbit català sobre torres de guaita costaneres.