Inici d’any i els preus de molts productes de primera necessitat que pugen o pujaran en els propers dies amb augments que aniran directament, a la butxaca dels ciutadans.

El preu de la llum pujarà pels impostos que es paguen per ella a la factura. Ara mateix paguem menys impostos que fa uns quants anys ja que el govern espanyol va prendre fa temps la decisió de baixar-los per pal·liar la gran pujada del cost de l’electricitat. Amb l’arribada del nou any això s’anirà acabant. Pujaran fins a tres impostos a la factura de la llum:

  • IVA: Fins ara estava reduït a un 5%. A partir d’aquest gener ja ha pujat a un 10% i així es mantindrà durant els primers sis mesos de l’any. A partir de meitat d’any tornarà a pujar, per situar-se al 21% habitual.
  • Impost Especial de l’Electricitat: Durant dos anys ha estat rebaixat al 0,5%; aquest any tornarà a pujar al 5,11%. Ho farà de manera progressiva ja que el primer trimestre puja al 2,5%, el segon al 3,8% i l’últim farà la pujada final.
  • Impost sobre el Valor de la Producció de l’Energia Elèctrica: Aquest impost s’havia eliminat, però torna aquest any. A principi d’any es pagarà un 3,5% de la factura. A partir del març passarà a ser del 5,25% i des d’estiu tornarà al percentatge original, del 7%. Tot plegat farà que paguem més d’un 25% més en impostos a la factura de la llum.

Un altre dels subministraments pels quals també haurem de pagar més impostos és el gas. El govern havia reduït l’IVA per la crisi energètica de fa dos anys, però ara tornarà al seu estat d’abans.

Això vol dir que l’IVA passarà del 5% al 21% a final d’any. Serà de forma progressiva, durant els primers tres mesos del 2024 pujarà al 10%, després pujarà del tot. Als combustibles de biomassa la pujada al 10% es mantindrà durant la primera meitat de l’any.

Pel que fa a la cistella de la compra l’IVA reduït està garantit fins a l’estiu i més enllà no se sap que passarà. En aquest cas, tant els productes de primera necessitat com els aliments bàsics podrien pujar de preu.

El preu dels peatges en autopistes pujarà. S’espera que s’encareixen al voltant d’un 4% aquest any. A Catalunya poden pujar un 3% de mitja aquest any. De fet, n’hi ha alguns que ho faràn per sobre d’aquesta xifra:

  • El de la C-16 entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa, amb una pujada del 3,5%.
  • El peatge del túnel del Cadí, el de Vallvidrera i la C-32 entre Vendrell, Sitges i Castelldefels, pugen un 3,33%.

Les companyies també pujaran les tarifes i Vodafone i Movistar ja han confirmat que pujaran els preus. Movistar puja a partir d’aquest 15 de gener les tarifes la qual cosa suposarà un extra de dos o tres euros al mes per als clients. Vodafone apujarà els preus al voltant d’un 4% el primer trimestre d’aquest any.  

Pel que fa la Renda, les més baixes de 200.000 euros anuals tindran més pressió, pujant fins a un màxim del 27% i es va crear un nou tram al 28% per a les rendes amb beneficis per inversors que superin els 300.000 euros.