El parc de l’Alhambra, al barri de Santa Eulàlia és l’escenari de la primera prova pilot que s’està fent a L’Hospitalet per controlar la població de rosegadors als espais públic. El projecte consisteix en la instal·lació de trampes sota les papereres, que atrauen els animals i els fan morir enverinats.

En total s’han instal·lat 17 papereres al parc de l’Alhambra, sota de les quals hi ha una trampa per a rosegadors. Els animals s’hi acosten atrets per la substància que confonen amb aliment, i que és en realitat verinosa per a ells.

El sistema és totalment segur tant per a les persones com per a les mascotes que utilitzen el parc, ja que l’accés al verí és pràcticament impossible sense les claus necessàries per aixecar les papereres. Rubén Ramos, tècnic municipal de plagues de l’Ajuntament de L’Hospitalet explica que precisament s’ha escollit el parc de l’Alhambra per a aquest pla especial degut a la seva proximitat amb una escola i per la seva afluència de públic. “Aquestes substàncies no representen cap perill per a la salut, ja que es posen fora de l’abast de persones i de mascotes”, explica.

El parc de l’Alhambra és, de moment, l’únic espai a on s’està utilitzant aquesta estratègia per lluitar contra els rosegadors, tot i que la idea és que s’estengui a d’altres zones de la ciutat, ja que ha donat bons resultats.

A banda d’evitar la presència de rosegadors als carrers i edificis municipals de la ciutat, el programa de control de plagues de l’Ajuntament de L’Hospitalet també treballa per prevenir la proliferació d’altres insectes, com és el cas de les paneroles o escarabats de cuina.

D’aquestes, la més comuna és la periplaneta americana, de color vermellós i amb ales. Tot i que aquest insecte no és perillós ni comporta cap tipus de risc directe per a la salut, a la majoria ens resulta bastant desagradable. Acostumen a instal·lar-se a les clavegueres, però també a llocs a on hi ha petites esquerdes, especialment a prop de llocs a on es manipulen aliments.

Des del programa de control de plagues ja fa temps que es treballa per combatre la seva presència a la via pública, tot utilitzant una substància gelatinosa que es col·loca sota les tapes de les clavegueres, que les atrau i en provoca la mort.

A casa, explica Ruben Ramos, podem evitar-ne la seva presència “mantenint els espais nets i intentant no acumular aliments ni restes en llocs tancats, i segellar bé totes les escletxes i esquerdes”. Si el problema ve del clavegueram, diu Rubén Ramos, “cal avisar al departament de Salut Pública el més aviat possible”.

Aquests són només alguns exemples de la feina que es fa a través del de control i prevenció de plagues de la ciutat de L’Hospitalet. Periòdicament, i en funció de les estacions de l’any, s’activen programes concrets contra alguns visitants recurrents de la ciutat, com és el cas del mosquit tigre.

El programa de control de plagues de l’Ajuntament de L’Hospitalet actua a la via pública i als edificis municipals, per evitar la presència d’insectes i rosegadors que puguin representar un perill per a la salut de la ciutadania. En cas de detectar la presència de plagues, la ciutadania hi pot contactar trucant al departament de Salut Pública, al 93 338 44 95, i a través de l’e-mail inspeccisalutp@l-h.cat.

Des del departament de Salut Pública de l’Ajuntament també aconsellen a les comunitats de veïns que facin inspeccions periòdiques com a mesura de prevenció i, en cas necessari, contractin un servei de control de plagues.