L’Hospitalet serà una de la vintena de localitats catalanes on aquest dimecres, 29 de maig, es farà una nova prova de sirenes per alerta de risc químic, una prova que Protecció Civil de la Generalitat fa periòdicament arreu del territori.
Com serà la prova?
A l’inici de la prova, a les 10 del matí, s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d’inici d’alerta (so de confinament) són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons.
A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).
En la mesura del possible, es recomana a la població seguir les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finstres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.
El director de Protecció Civil, Sergio Delgado Molina, ha insistit que la reacció en sentir les sirenes o rebre els missatges al telèfon mòbil hauria de ser el confinament de seguretat, “perquè en el cas de la contaminació per productes químics la propagació és molt ràpida”.
Objectius de la prova
- Recordar a la ciutadania el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
- Comprovar l’activació del so de les sirenes i ajustar, si s’escau, els radis estimats de percepció i cobertura.
- Comprovar l’eficàcia i la cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
Missatges al mòbil
El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES DE RISC QUÍMIC. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, confineu-vos”.
Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.
La proximitat amb la comarca del Baix Llobregat, on hi ha un nombre significatiu d’empreses químiques, fa que L’Hospitalet també sigui zona prioritària en la prova de sirenes per alerta de risc químic.
La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de gairebé 500.000 persones (496.247 censades, de les quals destaquen les prop de 76.500 de Sant Boi de Llobregat i les més de 72.500, a L’Hospitalet.
A banda de la població censada als municipis de la prova, destaquen les més de 50.000 persones que treballen als diferents polígons i empreses de la zona: Mercabarna (unes 15.000 persones); la Zona Franca (unes 10.000 persones); la zona de Port de Barcelona i polígon Pratenc (unes 12.000 persones), i a l’empresa Seat, de Martorell (unes 10.000 persones), entre altres.
Xarxa de sirenes
La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació i aquest 2024 se n’estan instal·lant 7: una a Tarragona, dos a Vila-seca (PLASEQTA); una a Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà (PLASEQCAT).
Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori amb indústries properes considerades de risc químic. Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).