Dotze instituts de la ciutat han preparat tallers per apropar la ciència als infants de primària durant la jornada STEAM a L’Hospitalet. Aquesta iniciativa, que promouen el Centre de Recursos Pedagògics, el programa divulgatiu Pessics de Ciència i l’Ajuntament, vol generar vocació científica entre els estudiants i en especial, entre les noies.
La participació en la jornada STEAM 2022 ha estat tot un èxit. Per als diferents tallers, organitzats per 200 alumnes de secundària de 12 instituts hospitalencs als porxos del recinte firal de La Farga, han anat passant durant tot el matí fins a 700 alumnes de primària.
Entre d’altres, s’han fet activitats relacionades amb botànica, física, electricitat, matemàtiques, nanotecnologia, reparació de bicicletes i impressió 3D.
Per exemple: els estudiants de nanotecnologia de l’Institut Mercè Rodoreda han mostrat als alumnes de primària com donar textura a la Cocacola gràcies al principi de la memòria de forma.
Mentrestant, al taller de l’Institut Fontserè s’ha ensenyat com produir plàstic totalment biodegradable a base de farina de blat de moro, vinagre, glicerina i aigua. El resultat és un material que es descompon en tan sols 90 dies.
La Jornada STEAM és una iniciativa del Centre de Recursos Pedagògics de L’Hospitalet, Pessics de Ciència i l’Àrea Municipal d’Educació, amb la qual es vol generar vocació científica, sobre tot, entre les joves estudiants. Segons David Jerez, membre de Pessics de Ciència, “des de la divulgació científica es pot incentivar una mirada crítica i educativa de la realitat”.
Manel Mor, director del Centre de Recursos Pedagògics de L’H i coordinador del Servei Educatiu, explica que la jornada STEAM “és una aposta per incentivar totes les àrees tecnològiques i acostar-les sobre tot a les nenes de zones desfavorides”.
Yolanda Fernández, professora de Física i Química del Mercè Rodoreda, opina que els temps han canviat. “En la meva època era més difícil estudiar ciències perquè socialment les dones estaven més destinades a les cures”, diu.
El febrer de 2019, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, es va fer la primera edició de la jornada STEAM i l’any 2021 es va fer una edició en format virtual a causa de la pandèmia.