Així ho denuncia ‘Energia Justa’, un programa impulsat per dues ONG, Ecoserveis i ABD i que lluita contra la pobresa energètica i en defensa de l’accés als subministraments bàsics, com la llum, l’aigua o el gas.
Fernando Alegria és el coordinador d’Energia Justa i assenyala que “tres quartes parts de les consultes que rebem les realitzen dones i en molts casos en situació de monomarentalitat i sovint lligats a altres problemes, com la precarietat a l’habitatge o laboral”.
Una realitat complexa que amb la pandèmia ha empitjorat, empenyent a més veïns i veïnes a la pobresa energètica. I això tot i l’aplicació de la llei 24.2015 que impedeix el tall de subministraments a les persones vulnerables. Des d’Energia Justa denuncien, que en els darrers mesos s’ha tallat la llum fins a cinc veïns i veïnes del barri, tot i trobar-se en situació de risc. Per Alegria, “s’han produït casos de violació del principi de precaució de la llei. Eren persones amb situació vulnerable i tot i això se’ls hi ha tallat la llum”.
Per l’entitat, a banda de seguir els consells per reduir el consum, els usuaris que tinguin la factura al mercat lliure, l’han de canviar al mercat regulat. Alex Peña és voluntari d’Energia Justa, recomana que tothom es passi a la tarifa reglada, “ja que és la més econòmica al llarg de l’any, per molts descomptes que ofereixin les companyies”. Apunta que amb aquesta tarifa “pots estalviar fins a un 40 per cent” a més, recorda que “si no tens la tarifa reglada, no pots demanar el bo social”.
L’ajuda a la tramitació del bo social és una de les tasques que es realitza des de l’entitat, i fan una crida ciutadana a reivindicar l’accés als subministraments bàsics. Així, el coneixement dels elements de la factura, com la potència contractada, són un primer pas per reduir la despesa. Finalment, demanen al Govern que introdueixi els canvis necessaris per millorar la regulació del mercat elèctric.