Més d’un centenar de professionals relacionats amb la salut mental han participat en una jornada de l’ICS sobre aquest àmbit de l’atenció sanitària i social, que s’ha centrat en el segment de població adolescent.
Una de les ponències ha abordat la relació de l’adolescència i el jovent amb la tecnologia, les xarxes socials, unes eines que adolescents i joves tenen integrades en tots els aspectes de la vida.
La investigadora de la UB, María José Masanet Jordà, ha reclamat que, en relació amb el fenomen del pantallisme, el jovent tingui veu i vot en qualsevol política pública que s’hi pugui adoptar.
“Aquests debats s’estan fent des d’una mirada adulta, de persones que estan legislant i gestionant, però molt poques vegades s’escola la veu de les persones realment implicades en el tema per poder entendre la complexitat del que viuen”, ha dit.
També han participat joves del Procés Comunitari de Collblanc-la Torrassa, que avui han fet amb públic el pòdcast ‘La Chamba‘, que enregistren a Torre Barrina per parlar de diverses qüestions, també la salut mental.


Raúl Sánchez Bonfill ha explicat que “puc veure diversos punts de vista i en puc aprendre d’ells. I també aprenc coses de mi mateix i puc auto superar-me”. Kiara Rosaura Carlo Salazar ha indicat que “a mi em fa una mica de por el tracte amb persones adultes i avui hem fet el pòdcast davant d’un munt de persones adultes i m’ha ajudar a superar les meves pors”. I Daniela Alexandra Senón Armengol ha destacat que “en el meu cas el pòdcast m’ha ajudat a desenvolupar la meva veu i el meu pensament sobre temes com la salut mental, que son molt importants i crec que se n’ha de parlar”.
La jornada també ha comptat amb el testimoni de Pol Turró, un jove emprenedor que, arran d’explicar la seva experiència de persona amb trastorn bipolar, impulsa el projecte Gran Canvi Mental.
L’objectiu ha estat compartir eines per poder ajudar els i les adolescents a parlar sense embuts de la seva salut mental i oferir estratègies per tal que puguin trobar espais segurs i referents de confiança.
Daniel Rivilla Frias, director assitencial de la Gerència d’Atenció Primària i a la Comunitat, ha recordat que “l’adolescència i el jovent no venen a demanar una visita al centre d’atenció primària, així que som nosaltres que anem als seus entorns, com l’institut, per intentar generar reflexions”
A banda d’aspectes més especialitzats, una conclusió cabdal d’aquesta jornada de l’ICS sobre salut mental i adolescència és que primer cal escoltar i, en comptes de jutjar, acompanyar i mirar d’ajudar.