Més de 44.200 alumnes realitzen els exàmens de les PAU, els dies 11, 12 i 13 de juny. Unes proves que en aquest any introdueixen algunes novetats, sobretot en el tipus de preguntes que són més competencials.

Televisió de L’Hospitalet ha acompanyat a un grup d’alumnes de l’Institut Mercè Rodoreda, del barri del Centre, que fan la Selectivitat a la Facultat d’Economia i Empresa, de la Universitat de Barcelona. La primera prova ha estat de llengua i literatura castellana. En l’aspecte de coneixement literari, s’ha centrat en un article de l’escriptora Irene Vallejo sobre Azorín i Pío Baroja. I pel que fa a la comprensió lectora, en un article periodístic sobre la responsabilitat que implica expressar opinions i el concepte d’incertesa.

La Mariona i el Dídac Madrid són germans i en sortir de la primera prova han assegurat que els ha anat bé “un cop passats els primers nervis”. De moment hi ha “bones sensacions. Era un examen bastant fàcil”, asseguren i n’havien fet de semblants a classe.

Pel que fa a les novetats, confirmen que “era un examen més d’argumentar i reflexionar i no tant de tot el que t’havies après de memòria”.

D’altra banda, l’Arnau Cases i la Sara Díaz s’han referit a la polèmica sobre les faltes d’ortografia. Asseguren que el tipus de text expositiu que els ha tocat fer, sobre la incertesa, era força difícil a l’hora de no cometre faltes. Aquesta ha estat una qüestió, l’ortografia, que han treballat força a classe durant el curs.

El primer dia de la Selectivitat també inclou llengua estrangera i matèries optatives i d’especialitat, com Geografia i Cor i Tècnica Vocal i llengua estrangera, entre d’altres.

Novetats en les proves

Aquesta selectivitat presenta novetats respecte a l’any passat, entre d’altres s’ha eliminat l’opció de triar entre dos models d’examen i, a més, es podrà descomptar fins a un punt per errors gramaticals o ortogràfics en algunes matèries que no són de llengua. Es redueixen les preguntes tipus test o de resposta única (fins a un màxim del 30 % de cada prova). Es tracta d’un model d’examen que vol deixar enrere el coneixement memorístic per potenciar les competències i pels canvis de criteri al voltant de l’ortografia.

Dels més de 44.200 inscrits, prop de 34.000 han fet 2on de batxillerat, més de 5.200 han acabat un cicle formatiu de grau superior i, la resta, prop de 5.000, hi accedeixen per matrícula lliure.

Les notes es publicaran el 25 de juny i els alumnes les podran consultar al Portal d’accés a la universitat. És una nota que es fa combinant la mitjana de batxillerat (60 %) i la fase general de la PAU (40 %) i sumen un màxim de 10 punts.

Els dies 26, 27 i 30 de juny s’obrirà un període per sol·licitar una revisió d’examen, que es resoldrà el 8 de juliol. Entre el 9 i l’11 de juliol, els alumnes que hagin presentat alguna reclamació podran demanar una visualització de la revisió.

La preinscripció universitària va arrencar el 3 de juny i està oberta fins al 30 del mateix mes. L’11 de juliol es publicarà la primera assignació de places definitives i, per tant, se sabran les primeres notes de tall.