L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital de Bellvitge duen a terme el primer assaig clínic dirigit a pacients amb càncer de pulmó amb metàstasi al cervell. L’estudi demostra que la combinació de quimioteràpia i immunoteràpia aplicada des del moment del diagnòstic és un tractament eficaç tant al pulmó com al cervell.

L’aparició de metàstasi al cervell és molt freqüent en els pacients amb càncer de pulmó. De fet, un quart dels pacients ja tenen tumors al cap quan són diagnosticats. Fins ara, s‘atacava primer la metàstasi del cervell amb radioteràpia cranial i això podia endarrerir l’aplicació del tractament que actua a tot el cos.

L’estudi, publicat al ‘Journal of Clinical Oncology’, demostra que la combinació de quimioteràpia i anticossos aplicada des del moment del diagnòstic és eficaç tant al cervell com al pulmó. D’aquesta manera, el tractament permet atacar els dos tumors alhora i mantenir les metàstasis del cervell sense créixer durant una mitjana de 7 mesos, moment en què la radioteràpia cranial passa a ser necessària.

“Ens permet posposar l’ús de la radioteràpia cerebral, i a més, podem continuar administrant la quimio-immunoteràpia inclús quan s’ha hagut d’administrar la radioteràpia, permetent-nos actuar sobre la malaltia de tot el cos en tot moment“, apunta el Dr. Ernest Nadal, cap del grup de recerca en Tumors Toràcics de l’IDIBELL i l‘Institut Català d’Oncologia i líder del projecte.

Els resultats de l’estudi mostren que amb la quimio-immunoteràpia gairebé tots els pacients que responen a nivell sistèmic també ho fan a nivell cerebral. De fet, més del 40% dels pacients redueixen parcialment o totalment la malaltia. A més, manté estables les metàstasis del cervell uns 7 mesos, més del doble que amb el tractament convencional.

L’assaig ha estat promogut pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i ha inclòs en l’estudi 40 pacients. A més, ha utilitzat un mètode estadístic innovador que permet analitzar en temps real l’eficàcia i seguretat del tractament.