Un projecte del HUB-IDIBELL sobre biomarcadors per a la detecció de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica) ha rebut el Premi Investigació Científica de Salut de la Fundació hna per la seva tasca a l’hora de categoritzar tipus de pacients.

El guardó, que està dotat amb 100.000 euros, ha reconegut aquesta investigació de la doctora Mònica Povedano, coordinadora de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigadora de l’IDIBELL.

L’estudi titulat ‘Caracterització de les vies moleculars subjacents a l’espectre patològic ELA-DFT sobre la base de l’expressió fenotípica: nous biomarcadors’, pretén utilitzar “biomarcardors que ajudin a estratificar i poder arribar realment a una medicina personalitzada”, assegura la responsable del projecte.

D’altra banda, explica que aquests biomarcadors s’han de “validar amb models animals perquè siguin útils per als pacients”. Aquestes substàncies es poden mesurar i s’utilitzen com a indicadors d’un procés biològic.

La categorització de pacients pot ser clau per detectar l’ELA

Povedano recorda la importància de la categorització en la detecció de l’ELA: “Després del temps que portem amb assajos clínics sense resultats positius, no creiem que les dianes terapèutiques siguin errònies, sinó que probablement no estem categoritzant bé els pacients“, considera.

La investigació del HUB-IDIBELL ha estat escollida entre 10 candidatures relacionades amb aquesta malaltia neurodegenerativa en la qual el pacient pateix una pèrdua progressiva de les neurones que controlen el moviment de la musculatura voluntària. Tanmateix, no es veu afectada la capacitat cognitiva o conscient del malalt.