L’alumnat de Tecnologia de 1r de Batxillerat de l’Institut Bellvitge s’ha marcat el repte de construir un satèl·lit que càpiga en una llauna de beguda. Participen en el projecte CanSat (llauna-satèl·lit), de l’Agència Espacial Europea.

Per mirar de ser eficients, s’han repartit les tasques, com ara dissenyar el software, construir l’antena i dissenyar l’estació de terra que rebrà la informació del satèl·lit.

El grup té molt en compte que per assolir el repte tecnològic d’enviar un nano satèl·lit cal la feina de tothom i tenir consciència de grup.

La Milagros Magalí Velázquez Villaba explica que “fer alguna cosa diferent, com un satèl·lit és divertit”. El Genís Álvarez Regué destaca que “hem après molt i estem molt motivats perquè podrem veure el fruit de tot aquest treball”.

Aquest grup de joves està perfeccionant el seu satèl·lit. De fet, ja van fer una primera prova a la zona del riu Llobregat i ara, com aconsella el mètode de recerca, estan corregir les errades, aprenent.

“Vam extreure la conclusió que el primer satèl·lit no arribava a la distància que volíem, 800 metres, i hem fet modificacions, que haurem de verificar en una altra prova”, explica el Xukai Zhu.

I el Marc Kenneth Roxas Dueñas conclou que “tenir els problemes ara és millor perquè així els podem identificar i solucionar més ràpid”.

Tot i que l’objectiu principal és aprendre i resoldre un problema mitjançant un projecte, la professora Carolina Crespo López, admet que “participar en un concurs d’abast europeu és també un factor de motivació”.

En poques setmanes, aquest grup de joves de Batxillerat Tecnològic de l’institut Bellvitge comprovarà con funciona el seu satèl·lit en una trobada a l’aeroport d’Alguaire, a Lleida, on també hi presentaran els seus aparells els més de 100 grups d’arreu de Catalunya que hi participen en el projecte.

El curs passat, l’alumnat de Batxillerat Tecnològic de l’institut Bellvitge ja va dur a terme un altre projecte educatiu relacionat amb l’espai. Concretament, van enviar una sonda a l’estratosfera.