Dins del marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, aquest dimecres el Centre d’Energia i Sostenibilitat L’Hospitalet, ubicat a l’edifici de Gornal Activa, ha realitzat una jornada de portes obertes per visibilitzar les formacions professionalitzadores que es duen a terme i sensibilitzar sobre el consum energètic sostenible.
Els visitants han pogut accedir a les aules taller per observar les instal·lacions i les activitats que realitzen alumnes i professors de la Casa d’Oficis d’Instal·lacions i Eficiència Energètica.
Durant la jornada s’han explicat diferents tallers, un d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica, un d’eficiència energètica, un d’energia solar tèrmica, un d’estalvi domèstic al rebut elèctric i de gas i un d’estalvi d’aigua.
Els tallers també han servit per visibilitzar la projecció professional dins de l’àmbit de les instal·lacions i l’eficiència energètica i l’oferta formativa d’aquesta Casa d’Oficis emmarcada dins el projecte Treball als barris que rep subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya.
Mercè Simó, tècnica responsable de programes de formació i qualificació professional, ha explicat que “ara que acaben la formació acadèmica als instituts el que volem és que vinguin joves i adults a conèixer els tallers que tenim aquí de formació en l’àmbit de les instal·lacions i l’eficiència energètica perquè considerem que és un sector amb formació de qualitat. Aquest sector permet un desenvolupament i una sortida professional en diferents àmbits com la fontaneria, l’electricitat, o la instal·lació de plaques solars”.
La demanda de professionals per abordar la crisi climàtica creix ràpidament, però l’oferta de treballadors no cobreix les necessitats.
Daniel Benítez, director de la Casa d’Oficis ha explicat que “dins del mercat laboral hi ha una manca important de nous tècnics, no hi ha renovació generacional i la majoria de les empreses el que fa és demanar gent jove que sàpiga treballar en l’àmbit de les noves tecnologies”.
També ha realitzat jornada de portes obertes el Centre de Formació d’Hostaleria, ubicada al CEMFO. Els docents i alumnat de les diferents especialitats de la Casa d’Oficis d’Hostaleria hi van ser presents per explicar la formació.
1.500 hores de formació
Les cases d’oficis són accions subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc projecte Treball als barris, programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social. El projecte dona suport de manera prioritària als barris de la zona nord de la ciutat: Collblanc, la Torrassa, Pubilla Cases, la Florida i les Planes. Barris que, per les seves característiques, requereixen una atenció especial per a la seva millora ocupacional, social i econòmica, amb l’objectiu de contribuir a l’equilibri social i territorial.
Totes les formacions que s’han mostrat a les portes obertes tant de la Casa d’Oficis d’Hostaleria com de la Casa d’Oficis d’Instal·lacions i Eficiència Energètica combinen la teoria i la pràctica en empreses. Tenen 1.500 hores de durada, i en acabat l’alumnat obté un certificat de professionalitat de nivell 2. Són formacions adreçades a joves menors de 30 anys demandants d’ocupació no ocupats amb el graduat d’ESO, amb l’objectiu de millorar-ne la preparació professional i la inserció laboral. Els cursos combinen la formació i la pràctica laboral en un context productiu real, mitjançant un contracte laboral de sis mesos.