Fer teatre aporta molts beneficis per a la salut. Facilita la socialització, es fa exercici físic, es treballa la memòria i augmenta el benestar emocional. Per això Pàudite Teatre organitza des de l’any 2019 amb centres d’atenció primària (CAP) i centres educatius de la ciutat el projecte Art Salut.

El principal objectiu de la iniciativa és combatre l’aïllament social. A L’Hospitalet hi ha unes 5.000 persones majors de 80 anys que viuen soles, ciutadans amb una solitud sovint no desitjada. “Els treballadors de salut comunitària, com metges o infermers, recomanen a algunes d’aquestes persones participar en el projecte, és com prescriure risoteràpia o exercicis de memòria”, indica Eugènia Delgado, directora de Plàudite Teatre.

L’associació fa tàndems entre la gent gran i infants de primària i secundària. Primer reben classes de teatre per separat i després treballen junts. Aquest curs hi han participat el CAP Gornal amb el Col·legi Pare Enric d’Ossó, el CAP Amadeu Torner amb l’Institut Jaume Botey i el CAP Alhambra amb l’Escola Provençana. A més, els professionals de la salut també prescriuen assistir com a públic a funcions matinals al Teatre Joventut i l’Auditori Barradas.

El programa és molt beneficiós per a tothom. “Ens hem d’estimar i ens hem de dedicar temps, gràcies a aquest  projecte els nens i les dones ho han fet”, afirma Yaiza Gil, infermera d’Amadeu Torner. Un grup de dones va oferir un espectacle de cabaret al Centre Cultural Bellvitge-Gornal per tancar el curs. “Els anys no s’han de mirar, cal mirar l’actitud de les persones i l’alegria”, destaca Teresa Rivas. Els més joves han aprofitat per ajudar les seves companyes a saber com utilitzar el telèfon mòbil. “Ens pregunten sobre les noves tecnologies i crec que n’han après”, diu l’alumne del Jaume Botey Martí Richard. “S’han creat amistats, alguns han deixat de pensar tant en els problemes i fins i tot es troben millor, indica Delgado.

Art Salut compta amb finançament de la Generalitat, la Diputació i l’Obra Social la Caixa. Des de Plàudite Teatre esperen poder ampliar-lo a tota la ciutat. La seva directora destaca que accions com aquesta són cada dia més necessàries per assolir el que anomena “la felicitat de ramat”. Sosté que “a la nostra societat hi ha molts problemes, els sanitaris no arriben a tot i només ens salvarem en grup”.