Arribem a l’Escola Josep Maria Folch i Torres ubicada al barri de Pubilla Cases. És un dels vuit centres educatius de la ciutat que ha instal·lat plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum. Ens rep la seva conserge, la Loli Narvàez. Pugem al tercer pis i des d’allà l’acompanyem cap al terrat. Un matí més revisa la instal·lació i ens ensenya el nou equipament.
Ens reunim també amb Mario Quiñonero, Cap de l’Oficina de Transició Energètica de L’Hospitalet per conèixer amb més detall el projecte impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.“Està previst que l’estalvi que generin aquestes plaques sigui de 9.000 euros anuals per escola, i a nivell global la generació elèctrica serà l’equivalent al consum anual de més de 100 llars de la ciutat”, diu Quiñonero en declaracions a Televisió Hospitalet.
Amb una inversió aproximada de 800.000 mil euros, l’Escola Josep Maria Folch i Torres del Districte Cinquè, juntament amb 7 més de la ciutat ja han anat incorporant les plaques fotovoltaiques, i la idea és que poc a poc s’incrementi la inversió per estendre i ampliar el projecte a molts altres centres.
“També podrem fer servir els excedents que no es consumeixen a l’escola per alimentar altres centes municipals com ara poliesportius o biblioteques”, afegeix Quiñonero.
Pla de Transició Energètica
L’actuació s’engloba en el Pla de Transició Energètica de L’Hospitalet. “Amb el Pla de Transició Energètica el que es busca és a nivell de ciutat reduir les emissions en un 45% per 2030 i de cara a 2050 ser neutres en emissions”, conclou Mario.
La idea és poder basar així el model energètic de la ciutat amb energia verda i de kilòmetre zero.