L’Ajuntament ha iniciat al gener una campanya de renovació de l’arbrat de la ciutat per eliminar els que estiguin malalts o secs i els que provoquin problemes de mobilitat. Els grups de PDECat i Ciutadans han manifestat que no s’ha informat els veïns de les accions que s’estan duent a terme ni de quins criteris se segueixen per talar els arbres. 

El tinent d’alcalde d’Espai Públic, Pepe Castro, ha explicat que està previst que es plantin 1.000 nous arbres durant el 2017. “Hem iniciat una campanya de renovació de l’arbrat que es perllongarà fins al 2027. Eliminarem els arbres que no estan en bones condicions i els substituirem per altres més adequats a la ciutat, que provoquin menys al•lèrgies, que siguin menys susceptibles i patir plagues i que absorbeixin el màxim de CO2“, ha dit.

Paral•lelament, es retiraran els arbres i s’anul•laran els escocells en carrers amb voreres inferiors a 2,50 metres, per motius d’accessibilitat i per resoldre conflictes amb les edificacions, els serveis aeris (línies elèctriques i telefòniques) i les alteracions del paviment associades a les arrels dels arbres. “Si les voreres s’amplien, es tornaran a plantar nous arbres”, ha dit Pepe Castro.

Crítiques de l’oposició per la manca d’informació

Des de l’inici de la campanya, alguns veïns i formacions polítiques de la ciutat han mostrat el seu descontent per com s’està portant a terme la campanya.

El PDECat explica que veïns dels barris de Sanfeliu, Santa Eulàlia, Pubilla Cases o Collblanc els han manifestat la seva sorpresa en veure molts arbres talats al carrer. En relació als arbres talats en voreres de menys de 2,5 metres, que, segons ha explicat Pepe Castro, no se substituiran, el portaveu d PDECat considera que “acilitar l’accessibilitat del carrer és un argument que ens preocupa a tots. Però creiem que permet carregar-se gran part dels arbres de la ciutat ja que molts carrers dels nostres barris tenen unes característiques similars al carrer de Miralta, que és un dels espais on ja s’han talat arbres”, ha explicat Jordi Monrós, portaveu del grup municipal de PEDECAT.

Monrós recorda que el seu grup va presentar una moció al Ple proposant tapar els escocells per millorar la mobilitat, però sense eliminar els arbres.

Jordi Monrós demana més informació: “Si realment hi ha una planificació ens mereixem saber el perquè i el com s’està fent”.

El grup municipal de Ciutadans s’ha mostrat indignat per la tala massiva d’arbres. “No han informat ni tan sols a l’oposició”, ha dit el regidor de Ciutadans, Jesús Amadeo Martín. Ciutadans diu que tampoc s’ha informat els veïns de per què s’estan tallant i si se’n replantaran de nous. “Els veïns ens transmeten el seu neguit perquè afirmen que l’equip de Govern està acabant amb els espais verds de la ciutat”, ha dit.

Ciutadans ha presentat diferents preguntes al Ple perquè l’equip de Govern informi la ciutadania i perquè el tinent d’alcalde d’Espai Públic, Pepe Castro, expliqui a tots els grups de l’oposició els detalls de la campanya.