Nou de cada deu actuacions previstes al Pla Municipal d’Actuació del govern municipal per a aquesta legislatura estan fetes o a punt d’acabar-se i tan sols han quedat per fer coses no vitals per a la ciutat. Aquest és el balanç que ha passat l’alcaldessa Núria Marín del Pla d’actuació municipal (PAM) 2007-2011, a poques setmanes d’acabar la legislatura.
Aquest pla, vertader full de ruta de l’actuació de l’Ajuntament, ha estat modificat sobre la marxa degut a les especials circumstàncies econòmiques dels darrers anys. Paradoxalment, la crisi ha permès augmentar les 406 actuacions inicialment previstes fins a les 1100 finals, gràcies als plans especials que diferents administracions van posar en marxa per tal de lluitar contra la crisi i a les que l’Hospitalet s’hi va afegir. És el cas, per exemple, de la inversió extra de 70 milions del govern central a través del Fons Estatal d’Inversió Local, o FEIL, que ha permès múltiples actuacions de millora als barris.
En total, les inversions del pla d’actuació municipal en aquests quatre anys han estat de 268 milions d’euros. Diners provinents del govern central, Generalitat, Diputació, dels Fons de Cohesió europeus, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona o del propi Ajuntament, i que han estat tots gestionats pel Consistori.
Exemples del què s’ha fet
El PAM ha convertit aquests diners en serveis i obres tan diverses com equipaments educatius (quatre noves escoles bressol municipals, renovació i ampliació d’escoles, increment de 1371 places d’educació infantil i primària, 54 de secundària i 684 d’adults, o 56 aules d’acollida), equipaments socials (60 milions d’euros en equipaments esportius; construcció del Casal de gent gran de la Torrassa i la Residència i Centre de dia Collblanc-Companys Socials; nova biblioteca i casal d’entitats de plaça Europa, nova Residència i Centre de dia per a disminuïts psíquics de Bellvitge i Centre polivalent de salut mental del carrer Sant Rafael, etcètera), inversions en projectes com el Districte Econòmic Granvia L’Hospitalet i la plaça Europa o el projecte BiopoL’H de recerca biomèdica.
El PAM també ha significat més habitatge públic (1000 habitatges ja acabats o en construcció), múltiples serveis d’assistència social com l’atenció a domicili (2465 persones, gairebé el doble que el 2007) i la teleassistència (5362 beneficiaris, quasi el triple que el 2007), inversions en serveis de seguretat i civisme, apropar l’administració a la ciutadania i molts d’altres que, en definitiva, són el gruix de l’activitat municipal dels darrers quatre anys.
L’acció de govern que hi ha al darrera del pla es resumeix en tres línies d’actuació prioritàries: la igualtat d’oportunitats, l’ocupació i la promoció econòmica i la seguretat i la convivència.
Una despesa que també ha estat possible, malgrat la crisi, per la bona situació financera de partida del propi ajuntament de l’Hospitalet, que gràcies al superàvit obtingut durant els anys de bonança ha pogut afrontar en millor situació aquests anys difícils que han caracteritzar el mandat i l’aplicació del pla municipal. Tot i això, Núria Marín ha admès que el calaix fet en els anys de bonança “s’ha acabat”. Amb tot, l’alcaldessa ha manifestat que personalment està copsant ja indicis que apunten a que el pitjor de la crisi ja ha quedat enrere i, en tot cas, s’ha compromès a endeutar l’ajuntament si cal per mantenir les polítiques socials i d’ajuda a la gent que han caracteritzar el pla d’actuació municipal que ara finalitza.