El cicle divulgatiu Pessics de Ciència ha encetat la programació de 2023 amb un cicle dedicat a explicar de manera accessible per a la ciutadania les investigacions distingides enguany amb el premi Nobel. La primera d’aquestes xerrades ha estat centrada en la física i la tecnologia quàntica, que estudia les partícules més petites de l’univers, fins i tot més petites que l’àtom, i la manera en què es comporten i com s’associen.

Antonio Acín Dal Maschio, professor de l’Institut de Ciències Fotòniques, desgranava la teoria dels fotons entrellaçats, que els hi ha valgut el Nobel de Física als investigadors Aspect, Clauser i Zellinger.

La teoria quàntica, conceptualment complexa, por revolucionar la informàtica i els sistemes de transmissió de dades. I, de fet, ja la podem copsar a espais tan quotidians com la caixa del súper, quan un làser llegeix el codi de barres dels productes. “Nosaltres volem aprofitar encara més la tecnologia quàntica, en el meu cas amb aplicacions d’informació per poder fer millors ordinadors i maneres de prcessar i transmetre informació”, ha dit Acín Del Maschio,

Pessics de Ciència reitera la vocació d’apropar la ciència a la ciutadania amb propostes lúdiques i divulgatives. Així, cada dimecres a la tarda organitza una activitat gratuïta de caire científic. En el cas dels premis Nobel s’ha volgut explicar de forma clara i planera investigacions complexes “per tal que la gent n’entengui el contingut i copsi totes les aportacions a la ciència que comporten”, ha assegurat David Jerez Cantorné, coordinador de Pessics de Ciència.

Les dues següents xerrades del gener tindran a veure amb el Nobel de Química, i els processos que fan que abusem de la tecnologia, i amb el Nobel de Medicina, sobre l’origen de l’ésser humà.