El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat les eleccions al Parlament de Catalunya al proper 12 de maig. La convocatòria electoral arriba després del no de Junts i Comuns als pressupostos de la Generalitat per al 2024.

Concretament, han estat 68 vots a favor de les esmenes a la totalitat -de Junts, VOX, CUP, Comuns, Partit Popular i el diputat no adscrit Antonio Gallego- i 67 en contra -de PSC, Esquerra Republicana i la diputada no adscrita Cristina Casol.

Durant la seva compareixença, Aragonès ha afirmat que “les línies vermelles i el bloqueig entre uns i altres ha comportat que el pressupost amb més recursos de la història de la Generalitat de Catalunya hagi estat rebutjat”.

Segons Aragonès, l’avançament electoral arriba “per no dependre de la irresponsabilitat dels que posen per davant del país els interessos de partit i per continuar mirant el futur amb tota la força que necessita la ciutadania de Catalunya”.

“He decidit convocar eleccions amb l’objectiu que Catalunya es pugui dotar d’un govern amb molta més força per continuar fent avançar el país i accelerar encara més les transformacions, i fer-ho sense dependència dels immobilistes. La ciutadania de Catalunya es mereixia una legislatura sencera i els millors pressupostos possibles, però ara no és el moment de lamentacions sinó de mirar endavant. El proper 12 de maig la ciutadania triarà entre la responsabilitat o la irresponsabilitat”, ha dit.

La campanya de les eleccions, que inicialment estaven previstes per al febrer de 2025, començarà el 26 d’abril. D’altra banda, el 9 de juny, quan encara no hagi passat un mes dels comicis, la ciutadania de Catalunya tornarà a ser cridada a les urnes per a les eleccions al Parlament Europeu.

Reaccions polítiques des de L’Hospitalet

A través de la xarxa social X, l’alcaldessa Núria Marín ha assegurat que “Catalunya necessita un president amb majúscules com Salvador Illa. Catalunya necessita aigua, infraestructures i seguretat als carrers; i un retrobament als pobles i ciutats”.

Pel que fa Esquerra Republicana de Catalunya, el regidor Coque García ha publicat, en al·lusió a declaracions de Junts, que “porten mesos plorant per eleccions, i quan es convoquen ara surten i segueixen plorant dient que es per ‘sectarisme’. Els d’En Comú-Podem són uns irresponsables, però els de Junts no es queden curts”.

A la mateixa xarxa social, el Partit Popular de L’Hospitalet ha equiparat “votar PSC amb votar independentisme”.