Existeix un manual de regles per lligar? I si no existeix, hi ha límits a l’hora de relacionar-se? Això és el que estan aprenent els joves que participen en el taller “Maneres de lligar… tot s’hi val?” que ofereix l’Oficina Jove en col·laboració amb la cooperativa Candela. L’objectiu és educar a persones de 12 a 16 anys sobre les emocions i les habilitats comunicatives per construir relacions afectivosexuals sanes.

Martí Poza, educador de la Cooperativa Candela, ens explica la importància de tractar l’educació afectivosexual des d’una perspectiva positiva, deixant enrere el càstig, els estereotips i els tabús. “La sexualitat i les relacions han d’estar centrades en el plaer i perquè pugui haver-hi plaer ha d’haver-hi comunicació i consentiment”, afirma el Martí. “Aquests són els tres pilars de les relacions afectivosexuals”.

Els joves, que una de les sessions programades, han après que per lligar no tot s’hi val. “Se t’apropen i et diuen paraules que no són molt agradables d’escoltar”, expressa l’Adriana. “Es pensen que són maques, que t’estan conquistant, però molesten”, diu.

A més, Internet pot transmetre informació errònia i aguditzar els casos de violència, com succeeix amb la pornografia. Reflecteix una imatge falsa del sexe i del paper de la dona que repercuteix en la percepció que tenen els joves de la realitat.

Per prevenir aquest tipus de situacions és vital educar i fomentar maneres sanes i lliures de relacionar-se, tant en l’àmbit sexual com lligant.

Sessions pendents:

-Dimarts, 27 de febrer, de 17 a 19 hores, a l’Esplai Pubilla Cases

-Dilluns, 22 d’abril, de 9 a 11 hores, a l’IE Pere Lliscart

-Dilluns, 22 d’abril, de 12 a 14 hores, a l’IE Pere Lliscart