El camí fins a l’aprovació definitiva del PDU no ha estat lliure de contratemps ni de polèmiques. Un recorregut de més de 10 anys que començava el 2013, quan la Generalitat va iniciar els tràmits per donar continuïtat a la reforma de la Granvia fins al Llobregat.

El 2015, es presentava el primer document del Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat. Però les veus contràries no es van fer esperar entre alguns grups l’oposició, que demanaven reduir l’edificabilitat i l’alçada dels gratacels, a més de preservar Cal Trabal com a zona agrícola.

En paral·lel, part del veïnat també es mobilitzava contra el PDU, amb protestes que encapçalaria la plataforma No Més Blocs.

La falta de consens polític i social va obligar a modificar el PDU, amb un projecte que reduïa el sòl edificable i creava un gran parc a l’entorn de Cal Trabal per mantenir la seva fesomia agrària. Però pels contraris al pla, les modificacions no eren suficients. Entitats i tots els grups de l’oposició, excepte Convergència, van presentar-hi al·legacions.

Finalment, el març de 2017 s’aprovava, teòricament de manera definitiva, el PDU Granvia-Llobregat, que en resposta a les 137 al·legacions presentades augmentava l’espai reservat a Cal Trabal i incorporava més mesures ambientals.

Però gairebé 3 anys més tard, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·lava el PDU després dels recursos interposats per Esquerra Republicana, la CUP i l’entitat ecologista DEPANA, d’una banda, i els Comuns, de l’altra.

Un cop judicial que va obligar al govern català i a l’Ajuntament a reformular un altre cop el projecte, que passava ara a anomenar-se PDU Biopol-Granvia. El principal canvi era que no es construiria cap edifici a l’àrea de Cal Trabal, ja que el gruix de l’edificabilitat es traslladava darrere l’Hospital Oncològic.

La proposta es va sotmetre aquesta vegada a un procés participatiu, que va haver-se d’allargar per falta d’aportacions. A finals de 2022, el PDU tornava a aprovar-se de manera inicial i obria un nou període d’al·legacions, que entitats contràries com No Més Blocs o la Saboga aprofitarien.

Arran de les seves esmenes, Protecció Civil i l’Oficina de Canvi Climàtic van instar a introduir nous canvis. Unes qüestions que el PDU va integrar per a la seva aprovació definitiva, primer a l’Àrea Metropolitana i avui, a la Comissió de Territori de Catalunya.