Paradistes del Mercat de Collblanc i famílies usuàries de llars d’infants en procés de passar a la xarxa de centres municipal s’han manifestat davant el ple per aixecar la veu sobre les seves respectives reivindicacions.

Respecte la protesta dels comerciants que reclamen l’inici de les obres de reforma de les parades exteriors del mercat, el ple ha aprovat una moció d’ERC+EUiA, PP i LHECP —amb el vot a favor de VOX i el vot parcial del PSC— que fixar terminis: sis mesos per acordar amb els paradistes el projecte i dotze mesos per començar a executar les obres.

El text també demana un estudi que avaluï el fibrociment existent a les cobertes i compensació per als comerciants jubilats que no han traspassat la parada a l’espera de les reformes.

Un informe conclou que no hi cap perill per l’amiant

L’alcadessa Núria Marín ha insistit, però, que el compromís de l’Ajuntament amb la reforma del Mercat de Collblanc és ferm. “Estem treballant en el mercat del futur i volem donar-li una solució global. És un equipament estratègic amb una ubicació privilegiada que ha d’atraure clients i turistes de l’entorn”.

Pel que als terminis que indica la moció, Marín ha explicat que no són viables segons la llei de contractació pública. Tot i això ha deixat clar que els paradistes tindran l’oportunitat de dir la seva sobre el projecte un cop estigui enllestit.

Respecte el fibrociment, Marín ha assegurat que es retirarà i que segons l’informe encarregat per l’Ajuntament, “no hi ha perill per a clients ni per a botiguers. Per a la tranquil·litat de tothom. I si cal un nou informe el demanarem”.

Sobre la compensació per als botiguers jubilats, ha recordat que de comú acord amb els concessionaris es va aprovar un decret per paralitzar la compra-venda de parades i així fixar el número de botigues actives en el nou projecte de mercat. “No hi ha cap inconvenient en aixecar aquest decret”.

Els grups proposants de la moció, però, han criticat “la dilació de l’equip de govern en començar les obres”, mentre que els paradistes un cop escoltades les paraules de l’alcaldessa demanen que els treballs avancin al ritme més ràpid possible. “El mercat es deteriora per moments i el que volem és que l’alcaldessa ens segueixi escoltant i executi l’abans possible allò que va començar fa 5 anys”, ha dit Pilar Andrés, membre de la junta de paradistes.

Segueix la tramitació per augmentar places públiques d’escola bressol

Durant la mateixa sessió plenària i a proposa d’ERC+EUiA, PP i LHECP s’ha aprovat una moció que demana a l’Ajuntament la incorporació a la xarxa municipal d’escoles bressol de les cinc escoles bressol subvencionades per al curs 2024-25 i, mentre això no sigui efectiu, compensar econòmicament les famílies que es veuen afectades per aquest incompliment. El text va comptar amb el vot a favor de VOX i l’abstenció del PSC.

La portaveu d’ERC+EUiA Sílvia Casola ha lamentat que aquesta sigui “una situació més de promeses incomplertes i entenem el malestar de les famílies per les incerteses de futur”.

El tinent d’alcaldia d’Educació, David Quirós, ha explicat que “la maquinària no s’ha aturat. La tramitació està sent més complexa de l’esperada. No podem tancar calendari. S’està treballant per disposar dels recursos que permetin compensar les famílies”.

Les mares i els pares d’aquestes cinc escoles han aprofitat per manifestar-se novament davant el ple -ja ho van fer el mes de març- i mostrar el seu descontentament perquè no veuen avenços en les darreres converses amb l’Ajuntament.

Segons Paolo Chavalier, representant de les famílies del Centre Nova Fortuny, les explicacions que reben “no són clares. Nosaltres exigim la gratuïtat de l’I2 i mentre no sigui possible tancar la tramitació, demanem una compensació econòmica per equiparar preus amb altres municipals. Ara, però, ens diuen que hi ha problemes amb la Intervenció i ens plantegen que el curs 2024/25 tindrem una rebaixa dels preus però no la gratuïtat de l’I2, perquè l’Ajuntament no pot destinar diners només a una franja d’edat”.

Quirós ha explicat davant el ple que resten pendents d’una reunió amb la Generalitat per tractar aquest increment de places públiques a partir d’incorporar cinc centres a la xarxa municipal.