Els infants de L’Hospitalet coneixen el virus del papil·loma humà (VPH)? Aquesta és la qüestió que es vol resoldre amb el llançament de Papillomattack, un joc de cartes educatiu creat per divulgar el coneixement sobre aquest virus.

El papil·loma humà és un virus fàcilment transmissible que pot provocar diversos tipus de càncer, com el càncer de coll uterí. Conèixer els mètodes de prevenció de la infecció, com les vacunes i la detecció precoç, és un dels principals objectius d’aquesta iniciativa liderada pel Grup de Recerca en Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), pel Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i per la Unitat de Comunicació de l’IDIBELL. També compta amb la col·laboració dels serveis d’Educació i Salut de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

En aquest curs 2023/2024 cinc escoles de L’Hospitalet participen en aquesta primera implementació de l’activitat: Sant Josep – El Pi, Santa Marta, Lola Anglada, Menéndez Pidal i Alegre. En total, seran uns 350 alumnes de 5è i de 6è de primària, edats en les quals es du a terme la vacunació del VPH, que des del curs 2022/2023 s’administra tant a noies com a nois.

L’eina educativa consta d’un vídeo divulgatiu i d’un joc de cartes que ensenya a l’alumnat què és el virus del papil·loma, com es pot prevenir la seva infecció i quins són els principals mètodes de detecció precoç. El contingut del joc ha estat ideat i dissenyat per Laura Asensio Puig, investigadora del Grup de Recerca en Infeccions i Càncer de l’IDIBELL i del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO.

La dinàmica del joc consisteix a protegir el cos de cada jugadors mentre infecten els contrincants amb el virus. Té 88 cartes, amb dues expansions de 16 i 10 cartes per augmentar la dificultat, amb un vídeo divulgatiu que, a més, explica els conceptes claus sobre el virus. L’IDIBELL ha produït, en total, 500 unitats del joc.

Estudi sobre el coneixement del papil·loma

La iniciativa no s’acabarà amb el joc. Es realitzarà un estudi, que constarà de dues enquestes anònimes, per avaluar l’acceptació del joc entre els alumnes i els seus coneixements sobre el virus i les vacunes.

La vacuna del papil·loma humà s’administra des de fa anys però el coneixement sobre el virus i les problemàtiques que causa és molt baix. A més, també es pretén lluitar contra les campanyes de desinformació que estan provocant que hi hagi persones que dubten sobre l’eficàcia i seguretat de les vacunes.