Pacients de la unitat de Pneumologia de l’Hospital de Bellvitge han participat en un projecte pioner a l’Estat per avaluar l’impacte del cant en la millora de les persones que pateixen malalties respiratòries. La iniciativa ha dut a la creació del Cor Respira Bellvitge integrat pels propis malalts.

La responsable del cor, Glòria Fernández explica: “des del primer dia vaig notar els canvis que hi ha hagut sobretot emocionals i d’energia”. “Quan acabaven les sessions sempre hi havia alegria i una vitalitat, conclou la responsable del Cor Respira Bellvitge i del Cor Mitjans de l’Orfeó Català.

El projecte busca avaluar els beneficis que experimenten els pacients a través del cant, tant pel que fa a la seva qualitat de vida, com especialment en el seu estat psicoemocional i en la simptomatologia d’aquestes malalties.

Hi han participat un total de 12 pacients de l’Hospital de Bellvitge amb diferents patologies respiratòries cròniques que han realitzat 14 sessions de cant on han après col·locació vocal o tècniques de respiració, entre d’altres. Les dades recollides durant aquesta formació ara entraran en fase d’avaluació i en uns sis mesos s’espera tenir resultats.

De moment, Marta Bagur, que pateix fibrosi pulmonar idiopàtica, comenta que gràcies a les sessions “respirem bé, ens ensenyen a cantar, cosa que ens obre els pulmons” però sobretot es queda amb el fet que “hem fet un grup molt maco”. Cosa, que Vicenç Morán, també pacient i participant del cor corrobora: “ara som un grup d’amics”.

L’Institut Català de la Salut i el Palau de la Música Catalana en col·laboració amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, han impulsat el projecte que ha estat presentat aquest dimecres pel conseller de Salut, Manuel Balcells.

El conseller, acompanyat de Salud Santos, cap del Servei de Pneumologia; Marta Rovira, infermera implicada en el projecte; Glòria Fernandez, directora del Cor, i Susana Serrano, directora del Palau Vincles (el projecte social del Palau de la Música), han visitat una de les classes de cant i han conegut els integrants del cor.