Ja es pot visitar la Biblioteca Xinesa de Barcelona, la primera que s’instaura d’aquest tipus a la ciutat amb tots els llibres escrits en xinés. És un servei gratuït que podrà donar servei als més de quatre mil xinesos que viuen a L’Hospitalet. És una iniciativa personal de la Ma Xue Fong, veïna de Santa Eulàlia.

La Ma Xue Fong va arribar fa sis anys des de la Xina a L’Hospitalet. És una admiradora del llibre del Quixot, i en tot un gest d’amor per l’obra més cèlebre de Miguel de Cervantes, ha escrit amb cal·ligrafia xinesa, els dos volums de la novel·la. Hi va dedicar 443 dies, ha escrit més de 800.000 caràcters en 64 llibretes.

“Quan jo era jove, m’agradava molt Don Quixot, admirava el seu esperit. Ara ja estic a Espanya, visc a Barcelona, en concret a L’Hospitalet, i tinc el desig de conèixer aquest país. Per això, vaig decidir copiar aquest llibre. Com més copio, més feliç em sento”.

Aquesta transcripció del Quixot en xinès és una de les joies que exposa la Ma Xue Fong a la biblioteca xinesa que fa poques setmanes ha obert al carrer de l’Aprestadora, 90, al barri de Santa Eulàlia. També ha transcrit Faust i obres de Shakespeare.

Amb els estalvis i ajuda de la seva família, aquesta jubilada xinesa ha impulsat per iniciativa pròpia aquest espai, on de manera gratuïta, grans i sobretot, joves poden accedir a la lectura de llibres escrits en xinès.


L’Elena Wu, de deu anys, i l’Emma Tang, de vuit anys, són algunes de les joves usuàries de la biblioteca que es troba al carrer Aprestadora 90. Obre de dimecres a dissabte de 16 a 19 h. També pots endur-te els llibres a casa, però per això has d’ingressar una fiança, que després es retorna.

Per al futur, la Ma Xue Fong vol aprendre alguna cosa de castellà i català. A més, el seu estimat Quixot vol passar-lo a cal·ligrafia amb ploma, una tècnica que domina el seu pare, mestre cal·lígraf de noranta-cinc anys que viu a la Xina. De moment, la Ma Xue Fong va practicant amb el títol del Quixot. Segur que ho aconsegueix si manté la perseverança del seu estimat “Ingenioso Hidalgo Don Quijote”