Més d’un centenar de persones han començat la jornada assistint a una classe magistral de música i moviment. Són els visitants més matiners de FiraGran 2023, que se celebra a La Farga del 29 al 31 de maig.

Com cada any, aquest el Saló de la Gent Gran de Catalunya promou l’envelliment actiu de les persones grans. “Això et rejoveneix. Tinc 80 anys i l’esport és el millor que hi ha”, explica el Tomás Ramiro, una de les persones assistents a la classe de música i moviment. La professora d’aquesta activitat, Ofelia Busi, afegeix: “tu pots venir amb una vibració baixa i amb la música i el moviment augmenta la capacitat mental, el cor, l’organisme. Tot això s’ha de tenir en compte”.

Són alguns exemples de l’alta participació de gent gran que té aquest saló que organitza activitats culturals, d’oci, de tecnologia i d’activitat física.

Programa d’activitats del saló que fa 25 anys

En el seu 25è aniversari, l’esdeveniment ofereix més de 300 activitats gratuïtes –no només per a les persones grans, sinó també per als seus cuidadors–, moltes de les quals estan centrades en la lluita contra la bretxa digital.

El Saló, a més, acollirà al voltant de 85 empreses, entitats i institucions que presentaran els seus serveis, programes i productes per a persones grans.

L’entrada és lliure en horari de 10 a 19 hores.

Consulta el programa de FiraGran 2024.

Per trenca la bretxa digital

“Estem aprenent el Google per traduir paraules a tots els idiomes. És una aplicació molt bona si viatges”, explica José González.

És un dels assistents a l’estand de l’Ajuntament de L’Hospitalet on es realitzares tallers i activitats amb el lema “Connectats”, per promoure la digitalització de la gent gran i les relacions intergeneracionals.

Consulta el programa d’activitats de l’Ajuntament de L’H

S’hi faran tallers de digitalització sobre l’entorn Google, Google Lens i també s’hi recrearan els punts TIC que ofereix l’Ajuntament a diferents espais de la ciutat per ajudar i orientar en els tràmits digitals de manera gratuïta.

Els assistents també hi trobaran activitats intergeneracionals, com una mostra de jocs de taula amb alumnes de l’Institut Vilumara, i altres activitats, com tallers de risoteràpia i musicoteràpia i un taller formatiu per conèixer l’ús dels desfibril·ladors.

També hi destaca una xerrada sobre la història de L’Hospitalet a través del seu patrimoni, en col·laboració amb el Museu de L’Hospitalet, que finalitza amb una visita a l’exposició permanent del Museu “L’Hospitalet: un indret, una història”, amb unes ulleres de realitat virtual, amb la col·laboració de Torre Barrina.

Totes les activitats són una mostra de la programació habitual que l’Ajuntament realitza als casals de gent gran de la ciutat a través del programa d’envelliment actiu.

Activitats dels casals de la ciutat

Com cada edició, FiraGran ofereix una àmplia oferta cultural i d’oci amb tallers de manualitats gratuïts; balls i tallers d’exercicis físics, que culminaran amb la festa de celebració dels 25 anys del Saló de la Gent Gran divendres, 31 de maig, a partir de les 18 hores.

I, com és habitual, tindrà lloc la caminada pels carrers i parcs de L’Hospitalet divendres, 31 de maig, a les 10 hores, i la trobada sardanista a la plaça de l’Ajuntament de L’Hospitalet dijous, 30 de maig, a les 16 hores.

Els casals de gent gran de la ciutat participen en les activitats i exhibicions als escenaris del Saló de la Gent Gran i al XV Festival de Corals de Gent Gran de Catalunya els dies 30 i 31 de maig.

D’altra banda, el grup Teixidores de Somnis del Casal de Gent Gran de Ca n’Arús hi promou el primer repte solidari de FiraGran, que consistirà a fer quadradets de mitja o ganxet per confeccionar arbres de Nadal per als centres residencials d’acció educativa (CRAE), que acullen infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.

Diàleg amb Manuela Carmena i Milagros Pérez Oliva

Una de les principals activitats de FiraGran 2024 serà el diàleg sobre la vellesa que protagonitzaran Manuela Carmena, magistrada i exalcaldessa de Madrid, i Milagros Pérez Oliva, periodista, escriptora i professora universitària, el dia 29 a les 17 hores.

Les jornades professionals dins del Saló seran un espai de debat amb persones expertes, que tindran lloc els dies 30 i 31 de maig. A la jornada del dia 31, hi haurà dues taules rodones, una sobre estratègies de suport per a la gent gran cuidadora i la segona sobre com fomentar un diàleg intergeneracional.

En aquesta segona taula de debat, a partir de les 11.45 hores, hi participarà Eugenia Delgado, responsable del projecte Plàudite Teatre. Hi explicarà la iniciativa intergeneracional que s’ha dut a terme als casals de gent gran de la Torrassa i del Gornal amb l’objectiu de crear un espai de seguretat i llibertat on les persones grans s’han relacionat amb alumnes de centres educatius a través de la pràctica escènica.

D’altra banda, a l’Àgora de la Gent Gran, els visitants podran participar en alguns dels tallers, debats i conferències per mantenir i millorar la seva qualitat de vida. Entre altres activitats, podran rebre consells sobre com prevenir incendis domèstics, viure millor amb la diabetis, practicar tècniques de meditació de so 8D immersiu, mantenir un bon equilibri i prevenir caigudes o  ajudar els ulls a mantenir una visió perfecta, entre d’altres.

A l’acte d’inauguració del saló hi han participat David Quirós, regidor de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de L’Hospitalet; Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Filo Cañete, diputada delegada de Cures i Cicle de Vida de l’Àrea de Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Albert Batlle, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Toni Segarra, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; José Joaquín Pérez, director de la Fundació Mémora, i Juli Simón, president de la Fundació FiraGran i director del Saló.