L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín Martínez, renunciarà al càrrec el proper dia 15 de juny, després de 16 anys al capdavant de l’Ajuntament, i deixarà el govern local en mans de David Quirós Brito.

Núria Marín a través de la xarxa social X ha fet una piulada a on diu que “han estat setze anys de treball de tots plegats per construir una ciutat millor. El nostre camí continua, i el meu compromís amb la ciutat es manté intacte. Gràcies de tot cor, L’Hospitalet!”.

Tot i això, no ha desvetllat quin és el seu futur immediat en l’esfera pública. Continuarà, però, amb la seva tasca de senadora que va iniciar l’agost del 2023 a proposta del Parlament i caldrà esperar per saber si podria entrar a formar part del nou Govern de la Generalitat, una possibilitat que apunten alguns Mitjans de comunicació i alguns analistes en cas que el PSC decideixi (el Parlament es constituirà el 10 de juny però fins el 25 de juny no es tanca el termini per nomenar el nou president de Catalunya).

La primera dona alcaldessa de L’H

Núria Marín i Martínez va néixer a L’Hospitalet l’any 1963 i és veïna del barri de Collblanc-la Torrassa. És alcaldessa de L’Hospitalet des del 2008, sent la primera dona en ocupar aquest càrrec. Amb 16 anys a l’Alcaldia distribuïts en cinc mandats és el batlle que més temps ha governat la ciutat en democràcia.

Com a política destaca per fer bandera d’una actitud pròxima i dialogant que li ha servit per aconseguir acords amb altres forces polítiques i que li han permès governar la ciutat amb facilitat, tot i no sempre haver aconseguit majoria absoluta a les urnes.

Núria Marin, proclamada alcaldessa el 2023

Dilatada trajectòria política

Amb estudis equivalents a la diplomatura en ciències empresarials, va entrar a treballar com a funcionària a l’Ajuntament de L’Hospitalet el 1985.

Des de l’any 1995 és regidora de l’Ajuntament de L’Hospitalet. Del 1995 al 1999 se’n va fer càrrec de l’àrea d’Hisenda i de la Regidoria de Collblanc-la Torrassa. L’any 1999 va ser nomenada primera tinenta d’alcaldia i va assumir la responsabilitat de l’àrea d’Economia i Hisenda. A partir de l’any 2007 és la primera tinenta d’alcaldia i responsable de l’àrea de Planificació, Coordinació i Economia.

El 19 d’abril de 2008 és nomenada alcaldessa de la ciutat i és reelegida per al càrrec a les eleccions municipals de 2011 (el PSC aconseguiria 13 regidors sobre els 27 que conformen la totalitat del plenari); 2015 (amb 11 regidors socialistes); 2019 (aquest any la candidatura encapçalada per Marín va arribar a la majoria absoluta amb 14 regidors), i 2023 (amb 13 regidors per al PSC).

Ha compaginat el càrrec d’alcaldessa amb altres responsabilitats en institucions com la Diputació de Barcelona de la qual va ser presidenta entre el 2019 i el 2023, vicepresidenta de lÀrea Metropolitana de Barcelona, membre de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i de la comissió gestora de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i del Comitè de les Regions, de la Unió Europea.

Núria Marín actualment és vicepresidenta del PSC (ha arribat a ser presidenta), formació en què milita des del 1981. Anteriorment, havia militat a les Joventuts Socialistes de Catalunya.

Núria Marín proclamada alcaldessa el 2019
Núria Marín, proclamada alcaldessa el 2015
Núria Marín, proclamada alcaldessa el 2011
Núria Marín proclamada alcaldessa per primer cop, el 2008
Tot el consistori electe el 1995, en què Núria Marín va ser regidora per primer cop