La construcció industrialitzada arriba trepitjant fort a Construmat. Es tracta un tipus d’edificació en què la majoria dels elements es construeixen a la fàbrica, en el cas de l’empresa catalana Pret-à-Porter Cases, el 80%. Des de la part exterior de formigó, fins a les parets o els falsos sostres que ja porten incorporats els endolles o les instal·lacions d’electricitat.

“Això ens permet el control dels costos en tot el procés, des de l’inici fins a l’entrega de les claus; el control dels tempos, tardem la meitat o fins i tot menys que en un procés de construcció habitual, i en la sostenibilitat”, ha explicat Míriam Sánchez, directora d’arquitectura de Pret-à-Porter Cases.

De fet, la sostenibilitat i la innovació són els eixos de l’edició d’enguany de la fira. A Rockwool, per exemple, produeix llana de roca com a aïllant per a la construcció amb millores en l’àmbit tèrmic, però també acústic, és durable i protegeix contra el foc.

Quan pensem en els nostres edificis, el primer que hem de fer és pensar en què requereixen poca energia. I una via per a aconseguir-ho és amb l’aïllament”, ha apuntat Miguel Ángel Gallardo, director d’Espanya i Portugal de Rockwool.

Com a gran novetat, el Marroc és el país convidat de Construmat 2024 amb la presència de set empreses, sis federacions del sector i col·legis d’arquitectes i associacions de constructors i promotors. Com per exemple l’empresa NTIB, que presenta un sistema innovador per contribuir a accelerar la transició ecològica del sector.

“Permet reduir la petjada de carboni en la construcció d’un mínim del 30%. És la primera vegada que participem en el Construmat i som aquí per compartir amb la resta de la nostra professió la nostra solució i contribuir a la descarbonització del sector de la construcció”, ha explicat Majdi Boumahdi, director de l’empresa.

Construmat ha obert portes aquest dimarts a Fira Gran Via. Aquest esdeveniment, referent del sector al sud d’Europa, augmenta enguany un 50% la seva zona comercial, reunint més de 300 expositors.