La Biblioteca Tecla Sala es va omplir de gom a gom en la novena edició del ‘First Literary Dates’, un projecte educatiu que vol fomentar la lectura entre l’alumnat de secundària de diversos instituts catalans.

Prop de 400 participants van compartir berenar tot parlant de llibres que havien llegits. Aquests alumnes, que no s’havien vist mai abans, van compartir així, les seves vivències lectores.

First Literary Dates, és un projecte inspirat en el programa televisiu de cites (dates). En aquest cas els joves lectors tenen l’oportunitat de fer nous amics i compartir converses, amb la lectura com a fil conductor.

Martina Piccorelli, alumna de l’IES Vilamajor, ha explicat que “jo penso que és una gran iniciativa sobretot perquè moltes vegades quan dius que t’agrada la lectura et diuen que ets una ‘friqui’ i està bé poder trobar-te amb gent a qui li agrada el mateix que tu i poder parlar de llibres”.

Per la seva banda, Jana Stefanova, alumna de l’IES Vilamajor, ha assenyalat que “em sembla molt guai perquè podem compartir gustos i llibres. És el tercer any que vinc i aquest any he volgut experimentar amb un nou gènere i he anat a la taula del manga per parlar sobre l’anime”.

Menú fish and chips: lectures en anglès

Els joves s’han agrupat en funció del menú literari que havien escollit: romàntic, manga, aventures, terror. Una de les novetats d’aquesta edició és la taula de lectures en anglès, amb el menú ‘Fish and chips'”‘.

La Viola Piccirillo, és alumna de l’IES Viladomat i ha dit que “soc italiana i em sento millor parlant en anglès, encara que estic aprenent castellà i català. Fent converses, parlant de llibres o literatura prefereixo parlar en anglès perquè és la meva segona llengua”.

Un dels principals objectius d’aquesta iniciativa és que els joves vegin la lectura com una eina per socialitzar. Rosalía Delgado, coordinadora del First Literary Dates, ha destacat que “és veritat que el principal objectiu és el foment de la lectura però no és només això sinó que li donem molta importància a la dimensió social de la lectura. El posar els alumnes en contacte amb joves d’altres centres i realitats diferents”.

Com sempre, s’ha celebrat un concurs de creació del booktrailer d’alguna de les lectures dels menús literaris que s’ofereixen des del projecte i el concurs de disseny del cartell d’aquesta edició.  Els tres premis els han guanyat alumnes de l’IES Mercè Rodoreda.

Els lectors han gaudit d’un berenar elaborat pels alumnes del PFI d’Hostaleria de la Fundació El Llindar i l’acompanyament musical ha estat càrrec d’alguns alumnes dels centres participants.