El Centre Cultural Metropolità Tecla Sala ha obert una nova temporada d’arts visuals coincidint amb la celebració del Barcelona Gallery Weekend. Els joves artistes, Alba Mayol i Marc Ávila, són els protagonistes al Centre d’Art i a la Fundació Arranz-Bravo, respectivament.  Al TPK, les apostes són per l’artista Martine Saurel i Loran Jacob.

Alba Mayol Curci és una artista visual resident a l’espai Salamina que explora la seva branca familiar italiana a través de l’exposició “fontane”. Mayol ha fet un estudi sensible de la cultura material de la zona del sud d’Itàlia, amb els elements més característics de Pompeia i Herculà, de les fonts, de la llengua i dialectes de la zona.

Foto: Gabriel Cazado

“Jo vaig començar a treballar en aquest projecte amb dues coses al cap: el sud i el foc”, explica l’artista. “ Quan vaig visitar Pompeia i Herculà vaig trobar un munt de material emocional amb el qual poder desenvolupar la idea de matèria com jo necessitava fer-ho, que era pensant en allò més primigeni i fràgil”, diu Alba Mayol.

El comissari de l’exposició, Albert Mercadé, explica que l’artista “ha subvertit el terme de fontane” i ha fet una font invertida on el líquid brolla cap avall i molt lentament. Mayol explica que  “és un degoteig lentíssim que fa taques al terra i ens evoca aquesta lentitud primigènia, aquest estat de limbe, previ a una era actual de rapidesa i tecnologia”. 

“fontane” es podrà visitar al Centre d’Art Tecla Sala fins al 7 de gener.

Foto: Gabriel Cazado

Primera exposició fotogràfica a la Fundació Arranz-Bravo

El fotògraf Marc Ávila ha estat treballant durant 10 per anys per captar paisatges de la perifèria urbana que mostren la relació tensionada que hi ha entre l’home i la natura. Ávila explica que la idea “neix d’aquest malestar i contínua desorientació” i ho fa “a través del concepte de cúmul, que crec que es una de les millor maneres de definir el paisatge contemporani”.

Foto: Gabriel Cazado

L’exposició “Cúmul” esta formada per tres instal·lacions que van des fotos de gran format fins a una constel·lació de 2.500 fotografies de mida diminuta.

La de Marc Ávila és la primera exposició de fotografia que acull la Fundació Arranz-Bravo en els seus 14 anys de vida. “Cúmul” es pot visitar fins al 12 de novembre.

Foto: Gabriel Cazado

Per la seva banda, el TPK Art i Pensament Contemporani ha inaugurat l’exposició “Apte: crème fouettée i apunts” d’artistes de la Bretanya francesa APte (Artistes Plasticiens trans-européens) com a part del projecte d’intercanvis internacionals del TPK. D’una banda, l’artista Martine Saurel recull trossos del món que articula en els seus assemblatges, els teixeix en les seves instal·lacions i els pinta en les seves sèries de retrats. D’altra banda, Loran Jacob exposa al TPK algunes obres de la sèrie “Crème fouettée”. L’artista treballa sobre tres temes principals: paisatges, objectes petrificats i menjar, que li permeten acostar-se a la transformació, la digestió i el pas del temps.

Foto: Gabriel Cazado
Foto: Gabriel Cazado