El futur hospital, centre de docència i investigació de l’Hospital Clínic a l’eix de la Diagonal, ja ha fet un pas més amb la presentació aquest dilluns per part de la Comissió Mixta de Seguiment del consorci que tindrà la missió d‘executar totes les actuacions necessàries per fer realitat el nou campus. El consorci permetrà la coordinació de les vuit institucions que l’integren, entre elles l’Ajuntament de L’Hospitalet. Ara aquestes administracions han d’aprovar els estatuts del consorci perquè es posi en marxa el 2026.

Aquest futur complex sanitari es dirà Campus de Salut Clínic – UB. L’inici d’obres està previt per a l’any 2030 i la posada en funcionament al llarg de 2035, mentre que la inversió estimada en el projecte global del campus seria de 1.700 milions. El conseller de Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau, ha explicat que “serà un hospital per a tot Catalunya i pioner a Europa”.

Treballs del Màster d’Arquitectura Hospitalària

També s’han presentat els quatre projectes elaborats al Màster d’Arquitectura Hospitalària – Nou Campus Clínic, que es va crear per inspirar les futures bases arquitectòniques del nou campus.  Els projectes serviran d’inspiració en la redacció del concurs internacional, que es posarà en marxa el 2026.

“La idea és que quan es convoqui el concurs, hi hagi una referència sobre el lloc  i les possibilitats que té. Ara sabem que tot hi cap i hi cap bé”, ha explicat Ramon Sanabria, coordinador general del Màster Arquitectura Hospitalària-Nou Campus Clínic.

Tots quatre projectes aprofiten el desnivell de cota i preveuen un seguit d’edificis assistencials, de docència i d’investigació biomèdica que es desplegaran en horitzontal. A banda de les dependències pròpies del campus també s’han previst espais i zones verdes d’ús comunitari.

Accés amb transport públic

Un aspecte cabdal serà el servei de transport públic. S’ha licitat l’actualització del projecte per allargar l’L3 de metro perquè tingui una estació al futur campus i es garanteixi una bona connectivitat. La línia verda arribarà fins a Sant Feliu de Llobregat, però la primera fase es preveu fins a Esplugues Centre.

Altres actuacions

Enllestits els estudis previs del pla funcional i d’espais, que faran de guia per a la redacció del document definitiu: es preveu tenir-lo redactat el juliol de 2026 i concretarà les necessitats assistencials, docents i de recerca.

També s’acorda que la Generalitat iniciï el procés d’elaboració del Pla Director Urbanístic, l’instrument que definirà l’ordenació del futur campus i el seu entorn.

Atenció als veïns i veïnes de L’Hospitalet

Abans no es construeixi el nou Hospital Clínic, l’alcalde de L’Hospitalet, David Quirós, ha reiterat en més d’una ocasió la necessitat que tots els veïns i veïnes de L’Hospitalet puguin ser atesos a la ciutat. De fet, avui dia, l’hospital de referència dels ciutadans de la zona nord és l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí.

Tal com va afirmar Quirós a l’entrevista que va oferir el mes d’abril als mitjans de comunicació de L’Hospitalet, en aquest replantejament està sobre la taula una inversió per l’Hospital General. “Volem que l’atenció integral sanitària dels ciutadans de L’Hospitalet es produeixi a la ciutat. A l’Hospital General s’hi haurà de fer una inversió i s’haurà de plantejar què passa amb aquest hospital quan es faci el Clínic”, va explicar.