Ple municipal de setembre

El Ple municipal d’aquest setembre ha aprovat de forma provisional una modificació puntual del Pla general metropolità (PGM) en l’àmbit discontinu per facilitar el traspàs de m2 de sòl edificable localitzat en diferents pastilles municipals de Bellvitge i les Planes al solar que ocupa el Centre Comercial Gran Via 2, ubicat al districte econòmic. Aquesta operació urbanística dotarà de 9.100 m2 més de sostre comercial al Gran Via 2.

A canvi l’Ajuntament ingressarà 11,8 milions d’euros. Una part d’aquests diners es destinaran a la rehabilitació de dos edificis protegits del patrimoni de la ciutat: 6 milions al projecte de l’edifici principal de Cosmetoda per convertir-lo en centre cultural, i 1,6 milions al del Castell de Bellvís. Amb la resta, 4,2 milions, l’Ajuntament invertirà en sòl per ampliar el parc municipal d’habitatge.

PSC, ERC i Vox han votat a favor de la modificació del planejament, mentre que PP s’ha abstingut i LHECP ha votat en contra.

Segons el primer tinent d’alcaldia i portaveu del PSC, Francec J. Belver, la recuperació de Cosmetoda i d’altres bens del patrimoni local és un compromís d’aquest mandat.

En aquest sentit, el coportaveu d’ERC-EUiA, Jaume Graells, ha desvetllat l’acord subscrit entre socialistes i el seu grup per garantir que Cosmetoda sigui un centre cultural un cop rehabilitat. Fruit d’aquest procés negociador, els republicans han votat a favor del dictamen.

De la seva banda, el grup de Vox també li ha donat suport perquè ho valoren com una iniciativa per promoure activitat econòmica. Per contra, el grup del PP, que s’ha abstingut, i el grup de LHECP, que votat en contra, han argumentat que l’ampliació del Gran Via 2 va en detriment del comerç local.

Adhesió a la Xarxa Innpulso

D’altra banda, s’ha donat el vistiplau a la incorporació de l’Ajuntament de L’Hospitalet com a membre i soci de la Xarxa Innpulso-Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, organització sense ànim de lucre que té per objecte reconèixer i impulsar les actuacions que en matèria de ciència i innovació realitzen les administracions locals.

Mesures per combatre els efectes del canvi climàtic

A l’apartat de mocions, a proposta d’ERC-EUiA i amb l’adhesió de LHECP, s’ha aprovat accelerar la posada en marxa del Pla local d’adaptació al canvi climàtic (PLACC), per tal de complir els terminis fixats en el seu cronograma i incorporar una representació dels grups municipals i de la societat civil en la Comissió de Seguiment del PLACC.

Segons han argumentat el grup republicà, també es demana donar prioritat a l’impuls del Pla d’ombres; crear un protocol específic per donar resposta a situacions a onades de calor, que contempli ampliar l’horari dels refugis climàtics, i de piscines municipals, entre altres accions, i instal·lar fonts d’aigua a l’espai públic.

Suport a l’esport femení

El Ple ha aprovat el text presentat per LHECP amb l’adhesió d’ERC-EUiA en suport a les jugadores de la selecció espanyola de futbol i a totes les dones del món de l’esport que han viscut situacions de desigualtat i en rebuig a les actituds masclistes i vexatòries dins de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF).

Amb aquesta moció l’Ajuntament reitera el seu compromís  en el suport a l’esport femení i es compromet en la lluita per la igualtat en el món de l’esport.

Entre les mesures proposades està promocionar l’esport femení i l’esport no segregat; potenciar l’ús de les instal·lacions municipals per part de les dones prioritzant horaris i distribuint de manera equitativa els espais per a les activitats més feminitzades; incorporar requisits de promoció de l’esport femení en les bases de subvencions per als clubs esportius i garantir la cobertura mediàtica de l’esport femení als mitjans de comunicació locals.

Calendari per a la Junta de Seguretat Local

També ha tingut el suport del Ple municipal la iniciativa de PP que demana fixar un calendari de reunions de la Junta de Seguretat Local i la Junta de Seguretat ampliada, com a mínim semestrals, així com l’aprovació d’un reglament intern per a la convocatòria de la Comissió de Protecció Civil.

Mostres de condol per la mor del republicà Domingo Mir

Durant la sessió s’ha fet un emotiu homenatge a Domingo Mir, coordinador del grup municipal d’ERC-EUiA, traspassat recentment de manera sobtada.

També, la mateixa sessió plenària va servir per aprovar inicialment les ordenances fiscals del pròxim any.