El nou Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per al mandat 2023-2027, s’ha constituït aquest dijous amb la presència de 4 representants de la ciutat, l’alcaldessa, Núria Marín, i els regidors Francesc Josep Belver i Jesús Husillos (PSC) i el republicà, Jaume Graells.

Els 90 consellers i conselleres del màxim òrgan de govern de l’AMB han ratificat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, com a nou president de l’ens supramunicipal, després que l’hagi proposat prèviament el consell d’alcaldes i alcaldesses.

En el seu discurs com a nou president Collboni ha destacat el valor de l’AMB com a espai de diàleg entre forces polítiques: “Pactar i treballar entre forces polítiques diferents és el millor exemple de com entre tots hem anat construint la Barcelona metropolitana: mantenint l’autonomia municipal, les singularitats dels seus 36 municipis i fent del diàleg i la cooperació els nostres instruments”.

Per a Jaume Collboni una de les grans prioritats ha de ser l’habitatge “la gran urgència que hem d’atendre i el factor que avui més afecta la vida de joves i famílies, per planificar el seu projecte de vida”.

En termes de mobilitat, Collboni ha defensat el sistema metropolità de mobilitat actual, però ha remarcat la necessitat que la xarxa de Rodalies funcioni millor, incloent-hi els Ferrocarrils de la Generalitat i la xarxa d’autobusos interurbans, que són competència de la Generalitat.

Configuració del nou Govern de l’AMB

Posteriorment a la constitució del Consell Metropolità, ha tingut lloc el ple extraordinari de presentació del nou cartipàs de l’AMB per al mandat 2023-2027.

El nou Govern, format pel pacte entre quatre formacions: PSC-CP, Junts per Catalunya, En Comú Guanyem-Confluència i ERC-AM, té un total d’11 vicepresidències i set àrees de govern, cadascuna de les quals compta amb una conselleria delegada centrada en temes particulars.

El regidor d’ERC, Jaume Graells, exercirà en aquest mandat de portaveu del grup metropolità dels republicans.

Per la seva banda, Jesús Husillos, també ha estat nomenat membre dels consells d’administració de les dues principals empreses de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB): Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA (Metro), i Transports de Barcelona, SA (Autobusos).