Els mesos d’estiu són els de major demanda de l’any per renovar el DNI i el passaport. Des del sindicat CCOO lamenten el que titllen de “col·lapse de les oficines de documentació” de la Direcció General de la Policia,amb gairebé un 50% de la plantilla sense cobrir per personal de cossos generals que es dedica a aquestes funcions.

De fet, alerten que degut a aquesta situació, en gran part del territori nacional ja no és possible obtenir cita prèvia fins a la segona quinzena d’agost i setembre. En el 62% de les oficines de Catalunya ja no es pot renovar el DNI fins a la segona quinzena d’agost. Des del sidnciat asseguren que resulta impossible aconseguir cita prèvia en més de la meitat de les províncies, especialment en les zones de costa, i assenyala el greu dèficit de personal no policial, en el qual una de cada dues places està sense cobrir.

En el cas de Catalunya, en el 62% de les seves oficines ja és impossible renovar el DNI fins a almenys la segona quinzena d’agost. Cal destacar que per a accedir a la tramitació del Passaport és imprescindible tenir en regla el DNI. En aquest sentit, i en ple estiu, el 53,3% de les oficines catalanes tampoc ofereixen cita prèvia abans de la segona quinzena d’agost per al Passaport.

Des de CCOO apunten que “el cicle repetit de col•lapses durant els últims anys, així com la falta de previsió en la gestió per a fer front a pics de treball fàcilmen previsibles com l’estiu, el Nadal o la Setmana Santa, fan que quedi en dubte la capacitat dels responsables policials per a continuar gestionant un servei públic essencial com és el de la documentació de la ciutadania”.

D’altra banda, CCOO assenyala que existeixen més de 13.000 efectius del Cos Nacional de Policia que la mateixa Direcció General està llevant de les seves funcions purament policials per a destinar-los a labors d’expedició de documentació i a altres tasques administratives.