El virus de l’mpox ha causat preocupació després que l’Organització Mundial de la Salut la qualifiqués com una emergència de salut pública d’importància internacional la setmana passada. El rebrot de la verola del mico es va originar a Àfrica i, amb més de 15.000 casos confirmats a la República Democràtica del Congo, la perspectiva d’una nova pandèmia ha fet saltar algunes alarmes.
A Catalunya, el Departament de Salut subratlla que la probabilitat de transmissió per mpox (en anglès, monkeypox) és molt baixa i que ara mateix la situació epidemiològica està sota control. Des del maig de 2022, a Catalunya s’han confirmat 2.473 casos, dels quals 259 han estat a la regió de Barcelona Sud, xifra que representa un 10,47% del total.
Cristina Masuet, cap de Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de Bellvitge, confirma que l’afectació al nostre territori és mínima i no és motiu d’alarma. Enguany, els serveis de vigilància epidemiològica han notificat dos casos a la zona de Barcelona Sud, que inclou L’Hospitalet, d’un total de 48 a tot Catalunya. De fet, des de l’hospital confirmen que “cap persona ha estat ingressada per verola del mico des de l’estiu de 2022, tot i que sí que s’han atès a vuit persones que havien estat en contacte amb afectats o que ho sospitaven i s’han volgut protegir”.
Què és la verola del mico i com es transmet?
El virus de l’mpox és una malaltia infecciosa zoonòtica, és a dir, es transmet d’animals a humans. Si bé el salt entre espècies es coneix des de fa temps, fins fa uns dos anys no s’havien observat casos d’infecció comunitària fora de l’àrea geogràfica d’on és endèmica la malaltia, a l’Àfrica occidental i central.
S’han identificat dos clades diferents del virus de la verola del mico: el clade 1, causant de la recrudescència dels casos al Congo i amb un quadre clínic més greu, i el clade 2, menys agressiu. “Els vuit pacients susceptibles d’haver contret el virus i que han rebut la vacuna pertanyien al grup del clade 2 i el contagi es va produir per transmissió sexual”, apunta Masuet.
Els grups més susceptibles de contagiar-se són aquells amb múltiples parelles sexuals que practiquen relacions de risc i malalts immunodeprimits. A l’Hospital de Bellvitge s’han administrat més de 300 dosis però la gran majoria les va rebre com a mesura de prevenció i no per haver estat en contacte amb afectats. “Les persones que ja han patit l’VIH o altres malalties venèries i tenen una probabilitat més alta”, afirma la responsable de Medicina Preventiva del centre.
A Catalunya, la transmissió sexual és el principal mètode de propagació. Dels 2.473 casos confirmats des del maig de 2022, un total de 2.026 (81,9%) van ser per transmissió sexual, segons les darreres dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
Quin és el perfil socioeconòmic dels afectats? Es van identificar con a principals grups de risc els homes (97,8%) d’entre 20 i 50 anys que practiquen sexe no segur amb altres homes.
La doctora Masuet assenyala que el virus també es pot transmetre per “lesions a la pell, fluids corporals, com la saliva i les crostes, objectes contaminats o gotetes respiratòries que fan necessari l’ús de la mascareta”.
En una primera fase, la febre, el mal de cap, inflamació als ganglis limfàtics i dolors musculars poden ser indicadors del virus de l’mpox; no obstant, les erupcions a la pell són l’indicador més visible de la malaltia. “Són planes o lleugerament aixecades, plenes de líquid clar o groguenc, poc cridaneres” il·lustra Masuet “i que duren de dues a quatre setmanes”. Posteriorment i amb una bona cura, es transformen en crostes i cauen.
Què he de fer si he estat en contacte amb una persona infectada o tinc símptomes?
La doctora Masuet explica que si es perceben símptomes o s’ha estat exposat a una situació de risc de contagi, el primer pas és apropar-se a un centre d’atenció primària per valorar el cas. “El període d’incubació oscil·la entre els cinc i els 21 dies”, informa, per tant, és important informar al personal sanitari si s’ha mantingut contacte amb algun cas confirmat en aquest temps.
Si després d’una primera avaluació es considera que la persona és susceptible de contagi “es deriva a la unitat de Medicina Preventiva on s’agafarà una mostra i s’administrarà la primera dosi de la vacuna”. Des del Departament de Salut recorden que per a una major protecció, cal completar la pauta de vacunació amb les dues dosis recomanades.
Per ara, la Comissió de Salut Pública d’aquest dimecres, manté l’estratègia de vacunació dels grups de risc, però descarta vacunar el 100% dels viatgers que vagin a zones afectades sinó que ho farà “en funció del tipus de viatge i de les característiques personals”.
“A Europa l’mpox és un problema de transmissió, no pas de mortalitat. En cas de contagi, l’aïllament és molt important”, explica la doctora Masuet, que diferencia entre la situació de contagi Catalunya i els països de l’Àfrica Central i Occidental en què s’ha viralitzat aquesta malaltia. “Zones on hi ha més densitat de micos propicien la transmissió”, afirma i afegeix que “l’mpox requereix un confinament llarg, d’unes quatre setmanes. Si són entorns on és difícil mantenir aquest aïllament, el nombre de casos creix”, conclou.