El debat sobre com gestionar l’arribada de milers de turistes està sobre la taula. El passat cap de setmana, per exemple, hi ha hagut la primera manifestació a Barcelona contra la massificació turística que demana posar algun tipus de límit.

Aquest debat també ha arribat a L’Hospitalet, concretament als barris de Collblanc, Torrassa i Santa Eulàlia, on s’ha creat un grup que vol conscienciar a la ciutadania i a les forces polítiques dels efectes negatius del turisme. De moment, no s’han posat cap nom, però treballen per impulsar diferents accions.

Holanda 36 i Occident 14

La iniciativa s’ha impulsat arran de dos casos: Holanda 36 i Occident 14, la direcció de dos immobles on els membres d’aquest grup denuncien que s’expulsen veïns perquè els habitatges de l’edifici on viuen s’estan convertint en pisos turístics. Diuen que això anirà a més en els anys vinents.

En el cas d’Holanda 36 han penjat cartells al carrer per denunciar la situació. La Marta, per exemple, fa gairebé 40 anys que està en aquest pis. Ja se li ha acabat el contracte de lloguer i continua pagant, perquè diu, que no troba cap alternativa assequible al barri.

“Ens deixen al carrer per l’ús turístic” explica Marta Ruiz, veïna afectada, “després de trenta-vuit anys, com pot ser que la nostra vida es pugui desmuntar tan fàcilment”. Afirma que no troba cap pis per menys de mil euros.

En el barri de Collblanc, també noten aquesta pressió immobiliària pel turisme. A l’immoble del carrer Occident 14, als llogaters els han arribat cartes per anunciar que no els renoven els contractes. És el cas de la Laura que haurà de marxar fora. Per l’experiència dels altres veïns que han rescindit contracte, ja sap que passarà amb el seu pis: es dividirà en habitacions i es llogarà per ús turístic.

“Lloguen cada habitació per 650 euros al mes en un pis on fan 4 o 5 habitacions” destaca Laura Muslera, veïna afectada de Collblanc. “M’han enviat un burofax perquè marxi en dos mesos” explica.

El marc legal

El lloguer de pisos turístics no està permès a L’Hospitalet. Només està permès quan es dedica l’immoble sencer per aquest ús, tal com va regular l’Ajuntament el 2019. A vegades, s’utilitza l’escletxa del lloguer de temporada per impulsar l’ús turístic d’habitacions, un instrument que les administracions públiques volen modificar.

Mentrestant, i davant els efectes negatius que diuen ha comportat la pressió turística a L’Hospitalet, s’ha creat un grup amb diferents entitats, plataformes i partits polítics que volen treballar de forma conjunta. Demanen que es posi algun límit al creixement del turisme, que veuen ha canviat la fesomia dels seus barris i ofegant l’accés a l’habitatge dels veïns com la Marta o la Laura.

“Els veïns del barri de tota la vida han de marxar” explica la presidenta del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, Carme Rimbau i destaca que el turisme s’està carregant l’ambient del barri.

Un nou grup reivindicatiu

El nou grup reivindicatiu contra els pisos turístics ja ha anat informant de la seva activitat a les festes de Collblanc-La Torrassa. “Som unes dotze entitats que la formem” explica Jofre Rojas, president de l’AVV Colllblanc-La Torrassa. “Anirem sent més perquè ara estem fent una crida”, afegeix.

Al setembre demanaran la paraula al Ple municipal per explicar aquesta situació i també organitzaran un gran acte per conscienciar als veïns. Diuen que la principal afectació es dona als barris que fan límit amb Barcelona com Collblanc, La Torrassa o Santa Eulàlia, però que en un futur es pot estendre a la resta de L’Hospitalet.