Amb motiu del 25N, l’Equipament Municipal de plaça Europa ha acollit la presentació de la Coordinadora per l’Educació Feminista de L’Hospitalet. Durant l’acte, la Coordinadora ha pogut explicar els objectius que tenen com a entitat així com el seu funcionament.

Els orígens de la Coordinadora per l’Educació Feminista es remunten al curs escolar 2015-2016.  Aleshores, el Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID) va proposar fer una formació per tal de lluitar contra les violències masclistes des de la petita infància. Concretament, les primeres formacions van tenir lloc a l’escola Bressol La Casa dels Arbres amb el projecte ‘Violència 0 des dels 0’”

Quan ens ho vam proposar vam pensar que potser no era necessari perquè pensàvem que nosaltres ja fèiem una educació feminista a l’escola bressol. Però aviat ens vam adonar que no era així i que estàvem exercint violència masclista sobre els nostres alumnes, explica Olga del Amo, directora de l’Escola Bressol Casa dels Arbres i presidenta de la nova coordinadora.

La formació les va portar a replantejar-se qüestions com els contes que explicaven als infants; la tipologia de jocs; la redistribució d’espais. “Per exemple ens vam adonar que el joc dels nens tenia uns espais més amplis i centrals que els jocs de les nenes”.

L’educació feminista també va arribar a les famílies. I quan els infants van deixar l’escola bressol es va veure la necessitat de portar el programa també a les escoles d’infantil primària. Així és com s’han sumat les escoles Paco Candel, Prat de la Manta i Patufet Sant Jordi.

Objectiu de la coordinadora

“Un dels nostres objectius és que altres escoles se sumin a aquesta educació feminista, perquè en realitat és des de l’educació que només és possible erradicar un tema com aquest de desigualtat i diferència, perquè la societat està tan impregnada de patriarcat i violència masclista que els nens i les nenes, fora de l’àmbit educatiu, ho tenen molt difícil”, ha explicat Olga del Amo, presidenta de la Coordinadora per l’Educació Feminista.

No obstant això, no només volen treballar conjuntament amb centres escolars, també amb “totes aquelles entitats que tinguin un projecte educatiu”. I és que part de la seva creació com a entitat té a veure amb la necessitat de crear una xarxa.

“La idea és enxarxar-nos. Durant aquests anys hem fet molt de material per a les nostres escoles dins les comissions de les AFAs, llavors el que volem fer és col·lectivitzar-lo entre les entitats adherides a la nostra coordinadora”, ha afegit la tresorera de l’organització Elia Rodríguez.

D’aquesta manera volen acabar amb la falta de recursos i formació en matèria d’educació feminista que existeix avui dia, ja que, tal com expliquen les membres de la coordinadora, la violència masclista ja és present a les escoles bressol.