Aptadel Therapeutics fundada pel doctor Oscar Martínez, de l’IDIBELL, amb el suport de la Fundació Alba Pérez, desenvoluparà innovadors tractaments per lluitar contra els sarcomes pediàtrics. El tractament utilitza un aptàmer específic contra diversos tipus de tumors, administrant diferents agents terapèutics.

Els investigadors, per al seu programa en Sarcoma d’Ewing, tenen com a objectiu entregar un ARN específic contra una proteïna de fusió, oncogèn responsable del desenvolupament d’aquests tumors. Aptamel Therapeutics comença la seva trajectòria amb un finançament inicial d’1,7 milions d’euros a través d’inversors privats vinculats a la Fundació Alba Pérez que està centrada en aconseguir fons per a la investigació de tractaments de càncers pediàtrics, especialment el Sarcoma d’Ewing.

Segons el Dr.Óscar Martínez, “aquest aptàmer, es una molècula RNA, coneguda actualment per estar present a les vacunes contra la COVID, amb una fòrmula semblant però en aquest cas actúa com un anticòs, no només per al càncer pediàtric sinó en altres varietats de tumors agressius. La idea és poder modificar aquest aptàmer, adaptar-lo i posar la substància tòxica corresponent per eliminar les cel.lules tumorals de les diferents malalties”.

Oscar Martínez, ha assegurat que “aquesta és una gran oportunitat per a traslladar el nostre coneixement acadèmic a la pràctica clínica no només per al càncer pediàtric, sinó per a una gran varietat de tumors agressius”.

Rafael Pérez, impulsor i president de la Fundació Alba Pérez, ha destacat que “la creació d’aquesta empresa és un pas de gegant en la investigació i cal continuar treballant per buscar més accionistes que aconsegueixin més finançament i que el fàrmac arribi als hospitals el més aviat possible”.

Durant aquest any es prepararà la molècula perquè pugui passar els exàmens a nivell regulatori de les diferents agències del medicament, fonamentalment l’europea, que és la que analitzarà el producte per veure si és apte per humans. Aquest procés durarà dos anys i si arriba el finançament suficient, el pas següent serà reclutar pacients per provar el medicament.