Des de l’any 2000, un seguit d’entitats de la ciutat treballen plegades a la plataforma ‘L’Hospitalet sense vies’ reivindicat el soterrament de les vies a la ciutat. Ara que el soterrament està totalment aturat, l’Escola de Música i entitats musicals de la ciutat s’afegeixen a la reivindicació amb accions musicals, dissabte, a les 12, a 4 dels ponts que travessen les vies.
El Pont d’en Jordà, que uneix Santa Eulàlia i la Torrassa; el pont entre la rambla Just Oliveras i Can Serra; el pont que uneix Bellvitge i Gornal a l’alçada del Centre Cultural; i el pont situat darrera de la Vanguard, entre carrer Alós i Santa Eulàlia. Tots quatre tenen en comú que són passarel•les que superen les vies de Renfe que existeixen a la ciutat.
Dissabte, a les 12 hores, aquestes passarel•les tindran una altra cosa en comú: seran assaltades musicalment. Acolliran una acció musical irrepetible. Alumnes de l’Escola de Música – Centre de les Arts, d’escoles de primària pròximes als ponts i de diverses entitats musicals de la ciutat interpretaran una peça contemporània molt singular. A cada pont es realitzarà una improvisació diferent. Posteriorment s’uniran les 4 actuacions en un vídeo que crearà la peça definitiva.
En l’acció de dissabte hi participen els alumnes dels grups de cinquè de les escoles Ramon i Cajal, Pau Vila, Busquets i Punset i Ramon Muntaner, alumnes de diversos grups de l’Escola de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet i alumnes de les entitats musicals Casa Galícia, Coral Xalesta i Grallers de Bellvitge.
A cada pont hi participarà una entitat musical, un grup d’alumnes de primària i alumnes de l’Escola de Música – Centre de les Arts. L’actuació començarà de forma simultània en cada pont i tindrà una durada de 10 minuts. Hi participaran unes 200 persones.
Per a la directora de l’Escola de Música-Centre de les Arts, Núria Sempere, “hem volgut posar la música al servei de la reivindicació dels veïns. Volem que les arts s’impliquin a la vida de la ciutat”.
El soterrament, un projecte pendent
L’Hospitalet és una ciutat travessada per dues línies ferroviàries que configuren un urbanisme segregat i causa un fort enuig acústic i visual.
L’Ajuntament de L’Hospitalet i el Ministeri de Foment van signar un acord que preveia el soterrament de part del traçat viari de la ciutat per compensar les obres que va patir amb motiu del nou traçat del TGV Barcelona-Madrid. El projecte aprovat ha quedat pendent d’execució fins al moment.
Carme Morro, portaveu de la plataforma ‘L’Hospitalet sense vies’ ha destacat la importància del soterrament per acabar amb les barreres que divideixen la ciutat i per millorar el transport metropolità. Morro ha afegit que “invertir en el soterrament és invertir en impulsar l’economica. El soterrament comporta altres motors econòmics com l’estació intermodal de la Torrassa o el desenvolupament del Biopol’h. Cal invertir. Les retallades no en duen enlloc”.