L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha sancionat amb una multa de 300.000 euros a l’empresa Avanza que gestiona diverses línees d’autobusos interurbans que connecten les ciutat de Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat, Cornellà, Sant Boi i l’Hospitalet de Llobregat. La sanció s’ha produït per deficiències en el servei i múltiples queixes dels usuaris.

L’empresa, que presta el servei des de desembre del 2021, acumula queixes per part dels usuaris i les administracions públiques des de l’inici de la concessió pel mal estat de la seva flota d’autobusos, per l’incompliment de les freqüències de pas i per avaries de tota mena. Una d’elles és el reiterat mal funcionament de les rampes que han de permetre l’accés als vehicles a les persones que tenen mobilitat reduïda.

L’administració pública del territori metropolità ha informat que, entre les clàusules del contracte que no s’han complert, està la falta de flota disponible i, per tant, la no substitució de vehicles avariats. Des de l’inici del servei, segons l’AMB, s’han rebut, per part de les persones usuàries del servei, 624 queixes relacionades amb autobusos que no han passat per la parada a l’hora corresponent a la seva expedició.

El passat mes de juliol, entitats a favor del transport públic, sindicats i viatges van convocar una manifestació per constatar el servei deficient dels autobusos d’Avanza. L’empresa llavors, en un comunicat, es va disculpar i va anunciar que substituiria progressivament els autobusos en mal estat. Però les actuacions han estat insuficients.

Els autobusos d’Avanza enllacen el Baix Llobregat amb Barcelona ciutat a través de les línies com L85, L82, L80, E80, L86, E86, N16, N17, N18 i N19 amb parades a les localitats de Castelldefels, Gavà, el Prat, Sant Boi, Viladecans i L’Hospitalet.