Ramon Santarrosa va néixer a Barcelona l’any 1928, però amb només 1 any la seva família es va traslladar a viure al barri de Collblanc.  De ben jove es va vincular a la vida associativa de L’Hospitalet, i va participar a les curses ciclistes organitzades al barri, encara que la seva gran afecció, la música, fou el que ha impregnat tota la seva vida professional i social.

El 1950 va fundar el “Trio Solera” i uns anys més tard, el 1966 va crear el Gran Premi de la Cançó Infantil a Collblanc, que aconseguí una projecció important en tot l’Estat espanyol i fou retransmès per Televisión Española. Aviat sorgí la “Cançó de Nadal” i a més sempre es va envoltar d’uns presentadors i animadors excepcionals com ara Joan Viñas, Pedro Ruiz, Josep Català o Salvador Escamilla. Va ser també el primer que va organitzar al Parc de Can Buxeres les dues primeres “Fires d’Abril” que més tard es segueixen celebrant a Barcelona o Santa Coloma.

Va ser el fundador de nombroses rondalles, tunes, o grups musicals i corals a la majoria d’escoles de la ciutat. Organitzà concursos de instruments com la flauta dolça i inspirà a nombrosos grups o cantants juvenils, com “Los Diablos”, Francisco Heredero, i molts d’altres.

En la seva vessant de compositor va realitzar més de 400 composicions per a tots els públics, si bé fa especial èmfasi en la seva producció infantil que ha estat reproduïda per escoles de música i editorials pedagògiques. També ha estat enregistrada en disc o cantada en diversos festivals.

Cal destacar la seva col·laboració amb Ràdio L’Hospitalet on va col·laborar diverses temporades al programa diari “Contantes y Sonantes”.

El fons de l’Arxiu Municipal de la ciutat ha recollit el seu llegat amb cartells, programes, fotografies, 1 audiovisual i cinc llibres. De fet, els seus fills, Anna i Joan Ramón, van visitar el programa Veïns de TV L’Hospitalet on li van fer un homenatge.