L’artista i artesà Héctor Cesena, veí de Santa Eulàlia, ha mort a l’edat de 94 anys. El Museu de L’Hospitalet ha publicat un article on destaca la seva figura com a escultor, especialista en un estil figuratiu i realista.

A la ciutat hi ha diferents obres seves ubicades a la via pública. Són de la seva autoria: el Monument als vells, popularment coneguda com ‘La velleta’ (1974), escultura de bronze situada a la plaça dels Avis de Santa Eulàlia; La família (1974), obra realitzada en pedra, i situada als jardins del Parc de Can Buxeres; el bust de bronze Just Oliveras­ ­–alcalde de L’H entre el 1887 i el 1938– realitzat el 1954 i ubicat a la glorieta de la Rambla Just Oliveras amb l’avinguda Josep Tarradellas, o el Monòlit en honor al mestre Francesc Batallé (pedra i bronze, 2005), situat a la Rambla de la Marina davant de l’escola Patufet Sant Jordi (originalment es va crear als anys 80 i estava ubicat al Parc de Can Buxeres.

A més, el Museu de L’Hospitalet també conserva peces de l’artista com una còpia de ‘La velleta’ a mida real, l’original de l’Al·legoria de l’agricultura i la indústria ubicat a la plaça Blas Infante en el passat i avui retirat de la via pública o el bust de Jaume Reventós, donació de la família Reventós i peça que va formar part de la mostra “La Muntanya de Sal” organitzada el 2013 per tal de celebrar el desè aniversari del Centre d’Art Tecla Sala on es van exposar les millors obres del fons de la ciutat.

Artista autodidacta d’arrels italianes, Cesena va dedicar tota la seva vida a les Belles Arts i concretament a l’escultura, treballant en el seu taller particular. També va dedicar 16 anys de la seva vida a la docència a l’escola Massana d’Art i Disseny de Barcelona, treballant com a professor d’escultura.

Com a artista també va destacar àmpliament en l’àmbit de l’escultura funerària essent els cementiris de Tàrrega i Figueres uns dels que conserven més obra seva.