Josep Maria Vilumara i Lamarca, darrer propietari dels terrenys de Can Vilumara, al costat de La Farga, ha mort aquest dilluns a l’edat de 84 anys.
Vilumara ha estat membre d’una de les grans famílies de la indústria tèxtil catalana, més concretament de la sederia. Originaris del Bages, el gran desenvolupament industrial del segle XIX i l’expansió del negoci van fer possible la construcció de successives fàbriques Vilumara, la darrera a L’Hospitalet, al costat de La Farga. La fàbrica Vilumara a la ciutat es va inaugurar l’any 1907 i fou coneguda popularment com “les Sedes”.
L’any 2013, Josep Maria Vilumara va escriure la història del conjunt arquitectònic en un llibre denominat “Històries de les Sedes. Fàbrica Institut Can Vilumara”, que va ser presentat a l’Ateneu de Cultura Popular.
Les primeres edificacions del conjunt fabril Vilumara són d’estil modernista i s’hi pot trobar un ús abundant de la papallona del cuc de seda com a emblema decoratiu, obra de l’arquitecte Andreu Audet Puig.
La crisi del tèxtil de finals del segle XX va suposar la fi de la fàbrica Vilumara de L’Hospitalet (1982). Un ampli suport social va aconseguir preservar-ne els elements més significatius, que ara acullen l’Institut Can Vilumara.
Josep Maria Vilumara i Lamarca, soci del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, va tenir una cura molt especial a preservar el patrimoni i la memòria de l’empresa familiar, motiu pel qual va fer donació d’elements patrimonials al Museu de L’Hospitalet, el MNATEC, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu de l’Estampació Tèxtil de Premià de Mar, entre d’altres.