La plantilla del servei d’ambulància de la Guàrdia Urbana, que es presta a través de l’empresa Falck, s’ha mobilitzat per evitar que aquest servei quedi suspès arran de la finalització de l’actual contracte, el 30 d’abril. Tot i així, l’Ajuntament assegura que la intenció és mantenir-ho perquè hi ha prou dotació econòmica i perquè els problemes administratius que han sorgit ja s’estan solucionant.
La desena de professionals que treballen a l’ambulància de la GU, coneguda com a Índia perquè té assignada aquesta lletra de l’alfabet internacional entre les unitats de la policia municipal, familiars i agents s’han concentrat a l’Ajuntament per reclamar que es garanteixi un servei que creuen del tot necessari, ràpid, eficaç i ben valorat per la ciutadania.
Fa uns 50 anys que aquesta ambulància de la Guàrdia Urbana dona servei. Alguns dels treballadors actuals porten més de 20 anys treballant-hi. L’ambulància actuava en festes, actes públics i a requeriment de la policia local.
Reacció del consistori
L’alcaldessa, Núria Marín, ha intervingut directament en el cas i s’ha reunit amb portaveus de la plantilla. A la sortida de la reunió, Jorge García Calvo, tècnic d’emergències sanitàries de l’ambulància de la Guàrdia Urbana, ha indicat que “ens han transmès que la intenció és la continuïtat de l’ambulància i per això tindran una reunió urgent amb la nostra empresa perquè tot vagi el més ràpid possible i es garanteixin els llocs de treball”.

El nou conveni del sector d’ambulàncies suposa un increment de costos del servei, que passaria de 350.000 euros anuals a 550.000 euros, una diferència que l’Ajuntament està disposat a assumir, sempre que Falck presenti un informe i una auditoria econòmica que ho justifiqui.
El tinent d’alcaldia de Seguretat, Jesús Husillos Gutiérrez, ha manifestat que “L’Ajuntament no pot pagar per avançat una quantitat no referenciada, però sí podríem fer-ho, prèvia justificació de l’increment de costos del servei”.
A l’espera de fer la nova licitació del servei, el Consistori també està disposat a assumir la diferència de costos en aquest procés de transició, però amb un sol pagament, no pas mes a mes.

El govern local també mirarà de solucionar un escull administratiu: si fins ara, n’hi havia prou amb el conveni entre l’Ajuntament i el SEM per donar cobertura a l’ambulància de la GU, ara també caldrà l’autorització expressa de les conselleries d’Economia i Salut. L’Ajuntament demanarà aquesta aprovació amb caràcter d’urgència.
Jesús Husillos ha assenyalat que “sembla que amb el conveni entre l’Ajuntament i el SEM no n’hi ha prou i hem d’obtenir una autorització explícita de la Generalitat per poder licitar el servei d’ambulància i són els tràmits que ja hem iniciat”.
Per part de la plantilla, Jorge García Calvo, confia que “tots els serrells quedin solucionats aviat; tinc bones sensacions”.
La plantilla d’11 persones de l’ambulància de la GU, que recull signatures de suport a través d’una plataforma digital, espera poder restablir el servei el més aviat possible i que s’aprovi una moratòria que els permeti continuar prestant el servei fins a la convocatòria del pròxim concurs.
ERC denuncia la mala gestió en la contractació dels serveis
Jaume Graells, portaveu municipal del grup republicà, demana a l’Ajuntament la licitació d’un nou contracte que garanteixi la prestació del servei d’ambulància. També ha apuntat que la continuïtat del contracte actual, solució proposada pel govern municipal, “és un mal menor, una solució precària que no s’hauria de perllongar en el temps” i que urgeix recuperar el servei d’ambulància de la GU.