Inflant i desinflant uns globus així han volgut visibilitzar des de l’Hospital de Bellvitge un dels símptomes de l’angiodema hereditari una malaltia que produeix episodis d’inflor en algunes parts del cos.
Avui 16 de maig, se celebra el dia mundial d’aquesta malaltia genètica minoritària que es caracteritza per l’aparició impredictible d’inflor o edema que poden arribar a ser greus. Aquesta inflor afecta a zones com la pell, la cara, o la gola i en alguns casos poden ser mortals.
El Dr. Ramón Lleonart, cap del servei d’al·lergologia de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que “aquests edemes, aquests inflors son imprevisibles, el pacient mai sap quan els tindrà. Si afecta a una mà mai podrà utilitzar igual aquesta mà, els mals de panxa son molt invalidants, intensos fins i tot els pacients moltes vegades els operen d’apendicitis. I quan afecta a la laringe es pot produir una asfixia”.

Una de les principals limitacions que implica aquesta malaltia per als pacients és que suposa un impacte profund en la seva qualitat de vida. Els símptomes, com el dolor abdominal i la inflor a les extremitat o la cara poden ser molt intensos, dificultant la vida diària del malalt.
Bibiana Ortuño, pacient, ha assenyalat que “és molt important celebrar un dia com aquest, el dia mundial de l’angiodema. És un fet important per exposar i donar visibilitat a aquesta malaltia. Perquè possibles persones que es puguin veure afectades així com facultatius puguin conèixer quins són els seus símptomes i com detectar-la”.

La detecció precoç de l’angioedema hereditari és molt important per el correcte abortatge dels pacients. En la majoria dels casos, la malaltia comença a la primera o segona dècada de la vida, amb un clar empitjorament a la pubertat, i la seva prevalença mundial s’estima en una de cada 50.000 persones.